Mainos

Mikael Agricola- ja J.A. Hollon palkinnot suomentajille

Kaijamari Sivill on palkittu Ann-Marie MacDonaldin romaanin Linnuntietä suomennoksesta. Jürgen Habermasin teoksen Julkisuuden rakennemuutos suomennoksesta sai palkinnon puolestaan Veikko Pietilä.

Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto on myöntänyt tämänvuotisen Mikael Agricola-palkinnon Kaijamari Sivillille ja J.A. Hollon palkinnon Veikko Pietilälle. Molemmat palkinnot ovat 5050 euroa.

Tunnustukset luovutettiin palkituille tänään Helsingissä. Kaijamari Sivill palkittiin Ann-Marie MacDonaldin romaanin Linnuntietä suomennoksesta.-Kanadalaisen Ann-Marie MacDonaldin Linnuntietä on tavattoman laaja romaani, mutta siitä huolimatta suomentaja on onnistunut hallitsemaan kokonaisuuden erinomaisesti ja luonut ehyen taideteoksen, kiittää raati perusteluissaan. Suomennos peilaa sekä alkuperäistekstin monikerroksisuutta että sen vakiintuneita lajityyppejä uudistavaa muotoa.

Palkintolautakuntaan kuuluivat kirjallisuusarvostelijat Matti Saurama ja Pekka Vartiainen sekä suomentaja Erkki Kirjalainen. Mikael Agricola-palkintoon kuuluu rahapalkinnon lisäksi kiertopalkintona Ben Renvallin pienoisveistos Talonpoika.

Veikko Pietilä palkittiin Jürgen Habermasin teoksen Julkisuuden rakennemuutos suomennoksesta. Raadin mielestä suomennos välittää Habermasin väliin hyvinkin mutkikkaasti ilmaistut ajatukset luontevalle ja sujuvalle suomen kielelle, jossa sanojen ja käsitteiden vivahteita on jouduttu harkitsemaan monelta kannalta, jopa uudissanoja luomalla.

- Vaikka monet suomentajan ratkaisut voivat herättää kriittistäkin keskustelua, kysymyksessä on kokonaisuutena merkittävä suomennosteko, joka tarjoaa tärkeän ja eurooppalaisittainkin ajankohtaisen lisän yhteiskuntafilosofiseen ja kulttuurihistorialliseen kirjallisuuteemme, perustelee raati.

J.A. Hollon palkintolautakunnan muodostivat arvostelijat Heikki Jokinen ja Virve Pohjanpalo, suomentajat Seppo Hyrkäs ja Arto Häilä sekä professori Anto Leikola.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.