Mikä voisi selittää Särkänniemen delfiinien poikaskuolemat?

Särkänniemessä syntyneistä 16 pullonokkadelfiinin poikasesta on selvinnyt elossa vain kaksi.

Luonnossa poikaskuolleisuus on myös korkea. Delfinaarion luvut ovat kuitenkin poikkeuksellisen korkeita luonnossa syntyneiden poikasten lukuihin verrattuna.

– Se on todella populaatiokohtaista millaisia lukuja on. Useissa tutkimuksissa kuolleisuus ensimmäisen elinvuoden aikana vaihtelee noin 20 - 30 prosentin välillä, WWF:n meriasiantuntija Sanna Kuningas kertoo.

Särkänniemen delfinaariossa syntyneiden pullonokkadelfiinien poikaskuolleisuus on lähes 90 prosenttia.

– Delfiinit ovat myös aina yksilöitä. Voi olla, että jotkin yksilöt eivät vain valitettavasti pysty elinkelpoisia poikasia saamaan, Kuningas huomauttaa.

Poikaset kuolevat luonnossa muun muassa infektioihin tai syntymävikoihin sekä saattavat joutua saaliiksi. Joku poikasista saattaa vain myös olla heikompi, kuin toinen.

Delfiinit ovat yhdessäeläjiä

Vapaana elävät delfiinit elävät ryhmissä ja yhteisöt muodostuvat luonnollisesti. Luonnossa ryhmäkoko voi vaihdella elinolosuhteista riippuen yhdestä muutamaan kymmeneen delfiiniin.

– Pullonokkadelfiinit liikkuvat useimmiten pienessä ryhmässä ja sosiaalisissa rakenteissa on erilaisia ratkaisuja sen mukaan, millaisessa elinympäristössä ne elävät. Ryhmän kokoon vaikuttaa aika lailla se, minkälaiseen ravintoon kyseinen populaatio erikoistuu.

Miekkavalaat ovat yksi delfiinilaji, jota Sanna Kuningas on erityisesti tutkinut. Miekkavalaiden poikasilla, kuten ihmisilläkin, on Kuninkaan mukaan paremmat elinmahdollisuudet, kun apuna ovat isovanhemmat ja muut yhteisön yksilöt.

– Miekkavalaiden sosiaaliset rakenteet ovat erittäin kehittyneitä. Perheryhmät elävät tällaisen niin sanotun isoäidin helmoissa. Kun miekkavalaita on otettu luonnosta, niiden luontainen perheryhmä hajoaa. Delfinaariossa olevat perheet ovat tällä tavalla täysin keinotekoisia, Sanna Kuningas kertoo.

Särkänniemen delfiineillä yhteinen kotiseutu

Akvaarioihin ja delfinaarioihin tuodut eläimet saattavat olla täysin eri puolilta maailmaa ja siitä johtuen niillä ei välttämättä ole edes yhteistä viestintätapaa.

Sanna Kuningas vertaa tapahtumaa miekkavalaiden kohdalla siihen, että ihmisiä otettaisiin täysin eri maailmankolkista ja laitettaisiin samaan huoneeseen. Kukaan ei puhu samaa kieltä ja oma perhe on menetetty.

Särkänniemen pullonokkadelfiinit ovat siinä onnellisessa asemassa, että ne ovat kaikki kotoisin samalta alueelta Floridassa.

Sopeutuvia ja älykkäitä eläimiä

Särkänniemessä elävät delfiinit ovat eläneet delfinaariossa jo 30 vuotta. Ne ovat Sanna Kuninkaan mukaan sopeutuneet hyvin ja niille pyritään järjestämään mahdollisimman luonnolliset ja virikkeelliset olot.

– Tiedän kyllä delfinaariosta Särkänniemessä, että he pitävät delfiineistä erittäin hyvää huolta ja ovat työhönsä hyvin omistautuneita. 

WWF:n Sanna Kuningas myöntää, että täydellisesti avomeren olosuhteita ei delfinaarioissa pystytä järjestämään.

– Onhan se tietenkin epäluonnollinen ympäristö, emmekä välttämättä tiedä mikä kaikki voi tällaisessa ympäristössä delfiineihin vaikuttaa.

Surullisia tarinoita

Sanna Kuningas toteaa, että suhtautuminen delfiineihin ja kysymyksiin niiden vankeudesta tai vapaudesta herättävät usein suuria tunteita. Vankeudessa eläneet yksilöt eivät sopeudu enää elämään vapaana ilman ihmisen huolenpitoa.

– Mitään delfinaariota ei pystytä noin vain sulkemaan. Siellä on delfiiniyksilöitä ja niistä on pidettävä huolta. Joskus on vapautettu vankeudessa eläneitä yksilöitä ja valitettavasti siinä käy yleensä hirveän huonosti.

Särkäniemen delfinaariossa syntyi 8.lokakuuta poikanen, joka kuoli viikon ikäisenä. Särkännimen delfinaariosta kerrotaan, että kuolinsyyn selviämiseen voi mennä vielä muutamia kuukausia.

Lue myös:

    Uusimmat