Mika Tommola observatoriossa: Tältä näyttää laite, jolla määriteltiin ennen Suomen virallinen aika

Kurkkaa varastoon: Tähtitieteellisen observatorion varastosta löytyy laite, jolla mitattiin Suomen virallinen aika 1:55
Tältä näyttää kapistus, jolla mitattiin Suomen virallinen aika.

Tänään on karkauspäivä, mutta mistä tämä ylimääräinen päivä johtuu? Kevennysmies kävi selvittämässä mystisen päivän taustoja. 

Maapallon kierto Auringon ympäri kestää 362 päivää ja 6 tuntia. Tuo ylimääräinen tuntimäärä huomioidaan joka neljäs vuosi pitämällä karkauspäivä.

Karkauspäivä tarkoittaa lisäkiirettä Helsingin yliopiston tähtitieteellisessä observatoriossa, kun henkilökunta esittelee Tähtitorninmäen ainutkertaisia antiikkikaukoputkia.

Observatoriosta löytyy myös kello, josta laskettiin aikoinaan Suomen virallinen aika. Atomikellon tultua kuvioihin vanhasta messinkikalustosta kuitenkin luovuttiin.

– Sen takia monet havaintolaitteet täällä säilyi, monissa observatorioissa ne heitettiin roskiin ja nyt heitä sitten harmittaa, Helsingin Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen kertoo.

Mika Tommola kävi selvittämässä Kymmenen uutisten kevennyksessä karkauspäivän taustoja, ja kurkistamassa valtavaan varastoon, josta löytyy mittalaitteistoa vuosien takaa vaikka millä mitalla.

 

Lue myös:

    Uusimmat