Mikä sään ennustamisessa on niin vaikeaa? Meteorologi vastaa

Vaikka tänä päivänä meteorologeilla on käytössään huipputekniikkaa, voi sääennuste mennä silti pieleen.

– Mitä pidemmälle ajalle ennustuksia tehdään, sitä suuremmaksi ennustuksen epävarmuus kasvaa. Kahden viikon päähän säästä voi aina sanoa jotain, MTV3:n ja Forecan meteorologi Miina Manninen kertoo.

Sääennustuksia tehdessään Manninen käyttää hyväkseen neljää erilaista ennustusmallia.

– Jos kaikki näyttävät kahden viikon päähän korkeapainetta, niin silloin erittäin suurella todennäköisyydellä näin on. Nykyään saman ja seuraavan päivän sään pitäisi olla ennustettavissa asteen tarkkuudella.

Aina kuitenkaan ennustus ei mene oikein. Mannisen mukaan esimerkiksi pilvisyyden ennustaminen on vaikeaa. Myös sumujen ennustaminen on haastavaa.

– Jos pilvisyyden ennustaminen on pielessä, niin samalla myös lämpötilat heittävät. Lyhyesti tiivistettynä voikin sanoa, että lyhyen aikavälin ennusteissa juuri pilvisyyden, ja sitä kautta lämpötilojen ennustaminen on vaikeinta. Pitkissä ennusteissa puolestaan matalapaineen reitin ja ajoituksen ennustaminen on yleensä hankalinta.

Mannisen mukaan ennustuksessa olevat epävarmuudet olisi hyvä tuoda selkeästi esille.

Sää puhuttaa myös tutkijoita, ja todistetusti ilmastonmuutos on muuttanut säätä. Princetonin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi nykyään erittäin aurinkoiset tai erittäin pilviset päivät ovat yleisempiä kuin 1980-luvun alussa. Tutkimuksen mukaan kolmasosassa maapalloa koetaan enemmän äärimmäisiä ja arvaamattomia säänvaihteluita kuin aiemmin.

Lue myös:

    Uusimmat