Mikä on punkki? Kokemuksia kielimuurista lääkärillä

Onko sinulla kokemuksia kielimuurista lääkärillä? Kirjoita osoitteeseen uutiset@mtv3.fi

Sijaislääkäreillä saattaa olla heikko suomen kielen taito. Helsingin Sanomien mukaan sijaislääkäreiltä ei vaadita yhtä hyvää kielitaitoa kuin virkaan palkattavilta. Lääkäripula ajaa kuntia ja sairaaloita ottamaan sijaisiksi lääkäreitä, joiden kielitaito on heikko.

Kielimuuri saattaa aiheuttaa ongelmia potilaan ja lääkärin välille. MTV:n lukijat kertovat mielenkiintoisista kokemuksistaan:

Pekka, 26, sai kesällä punkinpureman reiteen. Reisi muuttui pureman kohdalta mustaksi, joten hän päätti hakeutua pääkaupunkiseutulaiselle terveysasemalle. Ulkomaalainen lääkäri ei kuitenkaan tiennyt, mikä punkki on. Hetken googlattuaan hän sekoitti punkin ja pölypunkin. Lopulta diagnoosi saatiin tehtyä ja Pekka sai lääkkeet - mutta Pekka päätti kuitenkin varmistaa lääkkeiden sopivuuden omalta työterveyshoitajaltaan. Hoito oli oikea, mutta kielimuurin takia Pekka oli miettinyt, voiko lääkemääräykseen luottaa tarkistamatta.

Laura, 24, meni myös pääkaupunkiseudulla olevaan terveyskeskukseen kovan kurkkukivun vuoksi. Hän epäili mononukleoosia, joka hänellä oli ollut aiemminkin. Lääkärin ensimmäinen kysymys oli: Oletko raskaana? Laura kertoi uudelleen kurkkunsa olevan kipeä. Lääkäri varmisti vielä uudelleen, ettei Laura ole raskaana. Päästyään yhteisymmärrykseen vaivan syystä lääkäri määräsi lopulta oikean hoidon.

Miia, 25, hakeutui terveyskeskukseen hengenahdistuksen ja rintakivun vuoksi. Ilman sen suurempia tutkimuksia ulkomaalaissyntyinen lääkäri diagnosoi hänelle paniikkihäiriön ja ehdotti Diapamia. Miia ei kuitenkaan suostunut parista kehotuksesta huolimatta ottamaan lääkettä, vaan lähti kotiin ja lupasi pohtia asiaa. Toisella lääkärillä käytyään hän sai lääkkeet oikeaan vaivaansa, hengitysteiden tulehdukseen.

Lue myös:

    Uusimmat