Mikä on käteen ilmestyvä hyytelöinen patti? Lääkäri kertoo hyytelörakkulakasvaimen oireet

Hyytelörakkulakasvain eli ganglio on käden kasvaimista yleisin. Ganglioita tulee kaikenikäisille, mutta huolissaan niiden vuoksi ei tarvitse olla.

Hiirtä käyttäessäsi huomaat yllättäen pahkuran kämmenselässäsi. Koskettaessa se on kova ja pyöreä. Jos oireena on paineen tunnetta, olet saattanut kohdata ganglion.

Hyytelörakkulakasvain eli ganglio on pseudo- eli valekasvain – se siis vaikuttaa kasvaimelta, muttei oikeastaan ole sitä. Hyytelörakkulakasvain on käden kasvaimista yleisin.

– Kliinisesti ganglio on sileä, tarkkarajainen, kovahko tai kova. Se on usein mobiili, eli liikuteltavissa, eikä yleensä kiinnity ympäröiviin kudoksiin, lääketieteen tohtori ja käsikirurgi Minna Forsman kuvailee.

Pullistuu esiin kädestä

Ganglio pullistuu yleensä esiin joko jännetupesta tai nivelestä. Se sisältää geelimäistä, sitkeää eritettä, jota nivelissä ja jänteiden ympärillä normaalistikin on. Nivelissä ja jännetupen sisällä sama erite on juoksevampaa ja nesteisempää, gangliossa tiivistyneempää.

Maallikon on luonnollisesti vaikeaa arvioida, mikä käteen ilmestynyt patti on. Ilman kokemusta ja tietämystä ganglio voi olla hankala tunnistaa; sen voi sekoittaa esimerkiksi lipoomaan, joka on rasva-aineenvaihdunnan häiriön aiheuttama, rasvasta muodostunut hyvänlaatuinen kasvain.

– Lipooma on todellinen ja hyvänlaatuinen kasvain, eli aivan eri asia kuin ganglio eli hyytelörakkula, joka on siis geelimäistä nestettä sisältävä muutos, Forsman sanoo.

Lopullinen varmuus diagnoosista saadaan esimerkiksi ottamalla neulalla näyte ganglion sisältämästä eritteestä. Diagnoosin voi tehdä myös ultraääni- tai magneettitutkimuksella.

Oireena usein paineen tunne: "Hieman kuin olisi 'kivi kengässä'"

Ganglion tarkkaa aiheuttajaa ei tunneta. Se voi ilmaantua sinne, missä on jänteitä ja niveliä – käytännössä siis jalkoihin, käsiin, jopa hartiaan. Käden alueella se ilmestyy yleisimmin kämmenselkään, tai peukalon alle ranteeseen kämmenpuolelle.

– Käden alueella kolmanneksi yleisin paikka on sormien alue kämmenpuolella, Forsman kuvailee.

Ganglioiden koko voi vaihdella.

– Esimerkiksi kämmenselässä pahkura voi olla kookaskin, tai sitten aivan pieni syvemmällä ranteessa nivelsiteen välissä, ja joskus jopa luun sisällä.

Oireena on usein paineen tunne, mutta patti voi aiheuttaa myös kipua.

– Joskus pullistuma rajoittaa nivelen liikkuvuutta, ja erittäin harvoin voi aiheuttaa hermopinneoireita. Oire on hieman kuin olisi "kivi kengässä", eli kipu on paikallinen ja hyvin paikantuva. Joskus rasitus kasvattaa pullistuman kokoa, ja tuolloin lepo ja rasituksen vähentäminen voivat riittää avuksi, Forsman sanoo.

Särkylääke auttaa kipuun. Mikäli paineen tunne on häiritsevä, ganglio voidaan tyhjentää neulalla kivun rauhoittamiseksi. Hyvin kivuliaan ganglion voi hoitaa leikkauksella, mutta ensisijaisesti hoito on ei-leikkauksellista.

– Gangliot uusiutuvat hieman eri lähteiden mukaan usein, jopa 20–60-prosenttisesti. Ne voivat uusiutua myös leikkaushoidon jälkeen, huolimatta siitä, kuinka tarkasti ensimmäinen ganglio on poistettu, Forsman sanoo.

– Uusiutuessaan gangliot hoidetaan samoin kuin lähtötilanteessakin. Potilaalla on uusiutumistilanteessa jo hyvä ymmärrys tuloksen epävarmuudesta, ja toisaalta kokemusta mahdolliseen leikkaukseen liittyvistä asioista.

Gangliot eivät ole vaarallisia – patti ei kerro mitään ihmisen terveydestä

Ganglioita tulee kaikenikäisille. Huolissaan niiden vuoksi ei tarvitse olla: ganglio on aina hyvänlaatuinen, eikä hyytelörakkula koskaan muutu pahanlaatuiseksi. Koska gangliot häviävät lopulta itsestään, oireettomia patteja ei tarvitse hoitaa.

– Gangliot eivät kerro mitään ihmisen terveydestä. Niitä on kaiken ikäisillä, terveillä ja sairailla. Eniten ganglioita on työikäisillä nuorilla aikuisilla, mutta mikään ikä ei siltä suojaa, Forsman kuvailee.

Juttu on uusinta helmikuulta 2022.

Katso myös: Kaikki luomet eivät ole vaaraksi. 

Lue myös:

    Uusimmat