Mainos

Mikä olisi Kreikan velkahelpotusten hintalappu?

Kreikan velkahelpotusten hinta Suomelle riippuu siitä, mihin velkoihin huojennuksia kohdistetaan. Suomen vastuut jakautuvat seuraaviin osioihin.

1. "Riihikuiva raha"

Suomi on myöntänyt Kreikalle kahdenvälistä lainaa noin miljardi euroa. Lainat ovat lyhennysvapaita vuoteen 2020. Jos lyhennysvapaata kautta pidennetään, lykkääntyvän saamisen arvo olisi noin 50 miljoonaa euroa vuodessa. 

2. Takaukset

Valtaosa Suomen Kreikka-vastuista kuuluu tähän kategoriaan. Suomi on antanut takauksia Euroopan rahoitusvakausvälineelle (ERVV), joka on myöntänyt Kreikalle lainaa yhteensä reilut 130 miljardia euroa. Suomen takaukset pysyisivät ennallaan, vaikka näiden lainojen maksuaikoja pidennettäisiin. Sen sijaan ongelmia koituisi, jos lainoille asetettaisiin Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vaatima 1,5 prosentin korkokatto. Suomi ei tähän suostu, koska se todennäköisesti laukaisisi Suomen takaukset maksuun. 

3. Pääomitus

Suomi on maksanut pääomaa Euroopan vakausmekanismiin (EVM) 1,44 miljardia euroa. Jos Kreikan EVM-lainoille asetettaisiin 1,5 prosentin korkokatto, Suomi voisi joutua kasvattamaan pääomaansa. Tätäkään hallitus ei hyväksy. Suomen enimmäisosuus vaadittaessa maksettavasta pääomasta on reilut 11 miljardia euroa.

3:17

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.