Mainos

Mikä mies Mubarak on?

Egyptin presidentti Hosni Mubarak on kuin kuka tahansa diktaattori: hän on pyrkinyt tekemään itsensä korvaamattomaksi. Hän uskotteli pitkään omalle kansalleen ja vähän kauemmin länsimaille, että vain hänen tiukka linjansa pitää maan poissa islamistisesta pakkovallasta.

Mubarak on sotilas ja juuri armeija hänet on pitänyt vallassa. Hän on sotasankari ja marsalkka. Hänen valtansa alkoi rakoilla armeijan silmissä viime päivien levottomuuksissa; armeija ei ole enää suostunut tukemaan ylipäällikköään tinkimättömästi.

Mubarak valittiin presidentiksi vuonna 1981 hänen edeltäjänsä, Anwar Sadatin murhan jälkeen. Hänet valittiin uudelleen vuosina -87, -93 ja -99 sen kummemmitta soraäänittä. Vasta vuoden 2005 vaalit saivat aikaan ilmeisen perusteltuja syytöksiä oppositiolta vaalivilpistä, ja vielä silloinkin hänellä mitä ilmeisimmin oli kansan selvän enemmistön tuki. Egyptin keskusvaalilautakunta ei kumonnut vaalin tulosta. Nyt loppuvuoden parlamenttivaaleissa vilppisyytökset lisääntyivät.

Tunisiasta alkanut, paljolti nuorison työttömyydestä ja demokratian puutteesta alkanut kansannousu oli se sysäys, joka on ajanut Mubarakin umpikujaan. Hallituksenkaan vaihto ei enää palauttanut hänelle kansan valtakirjaa.

Kansan odotuksista ja painostuksesta huolimatta hän ei kuitenkaan suostunut eroamaan, vaan ilmoitti illan televisiopuheessa siirtävänsä vallan vain osittain varapresidentti Omar Suleimanille. Mubarak vakuutti kuitenkin samalla, että hänen liki 30 vuotta kestänyt valtansa päättyy lopullisesti syyskuussa: hän ei aio asettua enää ehdolle tuolloin järjestettävissä presidentinvaaleissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.