Mainos

Mikä kirja lahjaksi ja kenelle? Katso kulttuuritoimituksen vinkit

Voittajien mukana on helppo mennä: jos antaa lahjaksi Rosa Liksomin Hytti nro 6 Finlandia-voittajan, vaativinkin saaja on tyytyväinen.

Tämä sopii yhtä hyvin kansainvälisestä politiikasta kiinnostuneelle isälle kuin naisen identiteettiä pohdiskelevalle tyttärelle. Kirjaa on painettu jo 100 000 kappaletta, viidakkorummut ovat markkinoinnissa mukana.

Nuoret naiskirjailijat purkavat nykyisin vaikeita, yhteiskunnallisia teemoja. Liksomin lisäksi aiheita käsittelee Katja Kettu kirjassaan Kätilö, jonka tarina on sijoitettu Lapin sotaan. Kieli on rajua, tätä en antaisi ahdasmielelle rovastinrouvalle - toisaalta ehkä juuri tällainen kirja avaisi umpiota! Kätilö sopii hyvin myös historiasta kiinnostuneille miehille.

Jonathan Franzenin kirjan Vapaus antaisin läheiselle ystävälle, toimii kenelle tahansa samoin Paul Austerin Sunset Park.

Miika Nousiaisen Metsäjätin antaisin kaupunkilaisille nuorille aikuisille, nykyihmisille, joilla ei ole kokemusta teollisuuspaikkakuntien työläiselämästä.

Synkkyyden kestää nokkelan huumorin avittamana. Kirjoitustyylistä kaikki eivät pidä, mutta eivät kaikki pidä mistään. Tärkeintä on tarinan anti, tapa jolla se jäsentää maailmaa, vierastakin. Nousiainen osaa avata uusia maailmoja ja auttaa ihmistä jäsentämään omaa minuuttaan perheiden ja lähiympäristön kriiseissä.

Toimittajaystäville varsinkin sopii Johanna Vehkoon Painokoneet seis tai Tom Rachmanin Epätäydelliset.

Kun ei välitä kirjoista..

Vaikeinta on löytää kiinnostavaa kirjaa nuorille miehille ja pojille, joiden mielestä kirjat ovat lähtökohtaisesti tylsiä, EVVK, ei oo mun juttu. Netissä ja videopeleillä itseään rentouttavat nuoret pelkäävät keskittymistä pitkään tarinaan.

Näille vieraantumisuhkaisille valitsisin kaksi kirjaa, joista he eivät voi olla pitämättä: Ville Tietäväisen Näkymättömät kädet on sarjakuvana kerrottu romaani. Finlandia-valitsijat pähkäilivät, voisiko sen hyväksyä ehdokkaaksi, niin tasokas se on.

Toinen suosikkini on Tuomas Milonoffin ja Riku Rantalan Seikkailijan Atlas. Kirja on jatkoa kahjon parin tv-sarjalle Madventures, joka alkoi 2002 Sub-kanavalla suomenkielisenä. Kun kuolemaa halveksuva seikkailu alkoi kiinnostaa muitakin, sarja tehtiin englanninkieliseksi ja nyt sitä levittää National Geografic. Se on suurimman yleisön katsoma suomalaisten tekemä tv-ohjelma.

Kirja toimisi koulua vieroksuvien maantiedon oppikirjana. Ehdotin tätä kulttuuriministeri Paavo Arhinmäelle; hän kertoi tekijöiden olevan hänen kavereitaan.

Ennakkoluuloisille äijille antaisin Jaakko Hämeen-Anttilan Tuhannen ja yhden yön erotiikka. Mies ei tätä voi olla lukematta ja huomaamattaan saa tietoa islamin uskosta.

Anna mulle äänikirja!

Itse pyydän joulupukista äänikirjoja ja mp3-soitinta. CD-levyt kopioin tietokoneen kautta minisoittimeen, joka on niin pieni, että se pysyy vaikka hikipannassa. Lenkkeily, siivous tai puutarhatyöt muuttuvat taiteeksi kun saa kuunnella ihanien äänitaiteilijoiden tulkitsemia valiokirjoja.

Uutuuksista tehdään usein heti äänikirja. Laila Hirvisaaren Minä Katariinan lukee Leena Pöysti. Esitys on virkeä, juuri sopivasti tulkittu.

Kaikki mitä Lars Svedberg ja Erja Manto lukevat, ovat minun suosikkejani. Mika Waltarin Sinuhe ikuisesti suosikki tai Enni Mustosen sarja Järjen ja tunteen äänet. Nimi ei anna oikeutta historian tyylikkäälle popularisoinnille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.