Mika Aaltola: Suomen ja Ruotsin roolit Natossa tullaan rakentamaan harmaasta graniitista – "Enää ei tarvitse kierrellä ja kaarrella"

Suomen ja Ruotsin jäsenyys tullaan rakentamaan harmaasta graniitista 2:34
On päivän selvää, että Suomi ja Ruotsi toivotetaan turvallisuuden tuottajina avosylin vastaan, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Ulkopoliittisen instituutin johtajasta Mika Aaltolasta on tärkeää, että Suomen ulkopoliittinen johto eli presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoivat yhtä aikaa Nato-kannoistaan.  

Vaikka Suomen Nato-halukkuus on muotoutunut varsin nopeasti, Aaltola sanoo, että sitä on käsitelty Suomessa perin pohjin ja ajan kanssa. 

– Tilanne on kypsä. On hyvä tarttua hetkeen ja käydä (Naton) ovesta sisään. Nyt on olemassa se momentum, Aaltola kommentoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa. 

Aaltolan mukaan sitä, että jättävätkö Suomi ja Ruotsi hakemuksensa samanaikaisesti, ei katsota sekunnilleen.

Ruotsalaislehti Expressen uutisoi, että Ruotsi olisi jättämässä Nato-hakemuksensa ensi maanantaina.

– On tärkeää, että Pohjolan kaksikko on liikkeellä ja, että pystytään aloittamaan Suomen ja Ruotsin roolien määrittäminen. Suomen ja Ruotsin roolit tullaan rakentamaan harmaasta graniitista.

Aaltola ei näe sitä uhkaa, että jokin Naton kolmestakymmenestä jäsenmaasta jättäisi hyväksymättä Suomea ja Ruotsia uusiksi jäseniksi.

– On päivän selvää, että Suomi ja Ruotsi toivotetaan turvallisuuden tuottajina avosylin vastaan. Soraääniä ei ole kuulunut.

Aaltola sanoo, että moni maa nimenomaan tukee Suomea ja Ruotsia liittymään Natoon.

– Mutta kyllä sinne Natoon pitää itse kävellä, ei Suomea ja Ruotsia sinne raahata.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Venäjä jatkoi uhittelujaan

Kreml tiedotti, että Suomen Natoon liittyminen on ehdoton uhka Venäjälle, eikä sotilaallisen blokin laajentuminen tee Euroopasta vakaampaa.

– Aikamoista puppupuhetta, Aaltola sanoo.

Aaltolasta mielenkiintoista on se, kuinka Venäjä tulee selittämään kansalaisilleen sen, miksi hyvissä väleissä Venäjän kanssa ollut Suomi on päättänyt lähteä Naton tielle.

– Se vaatii aikamoista selitystä ja propagandakoneistoa. Venäläisille tarkoitettu disinformaatio tosin voi läikkyä myös Suomea kohtaan.

Aaltola sanoo, että Venäjä ei ole nouseva suurvalta, vaan laskeva suurvalta.

Suomessa on oltu harvinaisen suorasanaisia Venäjää kohtaan viime päivinä. Presidentti Niinistö sanoi eilen Britannian pääministeri Boris Johnsonin vierailun yhteydessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että Venäjän tulisi katsoa peiliin.

Aaltolaa Niinistön suorasanaisuus ei yllättänyt.

– Enää ei tarvitse kierrellä ja kaarrella. Suomalaisille ei kannata puhua näistä asioista muuten kuin rehellisesti.

Lue myös:

    Uusimmat