Mijailovic mielentilatutkimukseen

Ulkoministeri Anna Lindhin murhan oikeudenkäynti jatkui tänään. Vuorossa olivat loppupuheenvuorot.

Lindh Anna

Anna Lindhin murhaoikeudenkäynti jatkui tänään aamuyhdeksästä alkaen.Vuorossa olivat loppupuheenvuorot. Syyttäjä kutsui viime hetkellä todistajaksi taksinkuljettajan, joka kuljetti murhasta syytettyä Mijailo Mijailovicia surman jälkeen.

Taksinkuljettaja kertoi muun muassa, ettei ollut ilmoittanut itsestään aikaisemmin, koska hän ei tunnistanut syytettyä julkisuudessa näytetyistä kuvista. Hän tunnisti Mijailovicin vasta viime viikon televisiokuvien perusteella.

- Silloin tunnistin hänet. Nyt kun näen hänet, tunnen hänet jälleen, taksinkuljettaja todisti.

Oikeudenkäyntiä pääsi seuraamaan yhteensä viisitoista Tukholman kylmässä yössä jonottanutta ihmistä.

Tutkimus vie muutaman viikon

Anna Lindhin surmasta syytettynä oleva Mijailo Mijailovic joutuu mielentilatutkimukseen.

Mielentilatutkimus vie neljästä viiteen viikkoa, joten oikeuden päätös siirtyy eteenpäin noin kuukaudella. Mijailovicin asianajajan Peter Althinin mukaan syytetty oli viime syksynä tapahtuneen puukotuksen aikana masentunut ja vahvan lääkityksen alainen. Althin vaatiikin päämiehensä vapauttamista.

Mijailovicilla tarkoitus surmata

Mijailo Mijailovic on syyllinen Anna Lindhin surmaan, ilmoitti Tukholman käräjäoikeus lopuksi. Oikeus ei antanut vielä tuomiotaan, vaan määräsi Mijailovicin mielentilatutkimukseen. Mielentilatutkimuksen arvioidaan kestävän neljästä viiteen viikkoon. Vasta sen jälkeen oikeus päättää, mistä Mijailovic tuomitaan ja mihin seuraamukseen.

-Oikeus on ottanut kannan, että kyseessä oli tarkoituksellinen surmaaminen, oikeudenkäyntiä seurannut asianajaja Leif Silbersky tulkitsi päätöstä istunnon jälkeen.

Tarkoituksellisuus tarkoittaa Silberskyn mukaan, että rikosnimike on joko murha tai tappo. Ruotsissa tahallinen surmaaminen on lähtökohtaisesti murha, mutta jos tekoon on liittynyt lieventäviä asianhaaroja, kyseessä voi olla tappo. Silbersky piti tällaisten lieventävien asianhaarojen löytymistä epätodennäköisenä.

Mijailovicin asianajajan Peter Althinin mukaan Mijailovicilla ei ollut aikomusta surmata. Jos oikeus olisi päätynyt tälle kannalle, rikosnimike voisi olla törkeä pahoinpitely ja kuolemantuottamus.

Syyttäjä vaati tuomiota murhasta

Syyttäjä vaati loppulausunnossaan Mijailovicille tuomiota murhasta. Rangaistus olisi tällöin kymmenen vuotta tai elinkautinen vankeutta. Taposta rangaistus olisi kuudesta kymmeneen vuotta.

Jos mielentilatutkimuksessa käy ilmi, että teko on tehty vakavan psyykkisen sairauden vaikutuksesta, tekijä voidaan tuomita vankilan sijasta psykiatriseen hoitoon.

-Mikään ei viittaa siihen, että Mijailovic olisi ollut niin sekavassa tilassa, ettei olisi tiennyt mitä teki, syyttäjä Agneta Blidberg sanoi loppulausunnossaan.

Lindhin kimppuun käyminen oli erittäin voimakas ja aggressiivinen, Blidberg kuvaili.

Hän viittasi Lindhin seurassa olleen ystävättären ja oikeuslääkärin todistuksiin. Blidbergin mielestä Mijailovic oli hyökkäyksen laadusta päätellen täysin välinpitämätön siitä, että Lindh voisi kuolla hyökkäyksen seurauksena. Mijailovic myös tiesi, kenen kimppuun kävi, Blidberg sanoi. Lisäksi hän viittasi siihen, että Mijailovic yritti surman jälkeen muuttaa ulkonäköään ja hankkiutua eroon vaatteistaan ja muistutti, että Mijailovic oli ollut 14 kuulustelussa tunnustamatta tekoa. Blidbergin mielestä teon taustalla saattoi olla Mijailovicin pettymys yhteiskunnan tarjoamaan psykiatriseen hoitoon.

Puolustus vaati vapauttamista

Althinin loppulausunnon mukaan syyttäjä ei ollut onnistunut todistamaan, että Mijailovicilla olisi ollut aikomus surmata. Althinin mielestä Mijailovic ei ollut tekohetkellä täydessä ymmärryksessä, joko lääkityksen tai sairauden takia. Hän mainitsi, että Mijailovic oli saanut lääkkeitä kontrolloimattomasti eri lääkäreiltä.

-Myös hän (Mijailovic) on eräällä tavalla uhri. Epäonnistuneen psykiatrisen hoidon uhri, Althin sanoi oikeudenkäynnin jälkeen.

Althin vaati Mijailovicin vapauttamista. Oikeus päätti kuitenkin pitää tämän edelleen vangittuna.

Althin arveli oikeudenkäynnin jälkeen, että mielentilatutkimus saattaa vielä vaikuttaa myös kysymykseen surmaamisaikomuksesta.

(MTV3- STT-DPA-TT)

(Yhdeksän uutiset 19.01.2004)

(Seitsemän uutiset 19.01.2004)

Lue myös:

    Uusimmat