Mainos

Miinakokous alkoi Oslossa

Prinsessa Dianan työ jalkaväkimiinojen kieltämiseksi nousi keskeiseksi aiheeksi Oslossa tänään, kun yli sadan maan edustajat aloittivat jalkaväki- eli henkilömiinoja koskevan kansainvälisen kokouksen. Kokous alkoi minuutin hiljaisuudella eilen traagisesti kuolleen prinsessan muistoksi.

Kolme viikkoa kestävän kokouksen tarkoituksena on laatia teksti, jossa sovitaan mm. jalkaväkimiinojen käytön, tuotannon ja viennin kieltämisestä. Sopimus on määrä allekirjoittaa Ottawassa Kanadassa joulukuun alussa. Niin sanottuun Ottawan prosessiin ovat lähteneet mukaan ne maat, jotka haluavat miinakiellon voimaan nopeasti.

Pääministeri Paavo Lipponen ilmoitti alkuviikosta, että Suomi ei liity Ottawan prosessiin. Suomi osallistuu kuitenkin kokoukseen tarkkailijana.

Neuvotteluista on tulossa luultua vaikeammat, koska Yhdysvallat päätti viime hetkellä tulla mukaan ja vaatia poikkeuksia jalkaväki- ja henkilömiinojen täyskieltoon.

Prinsessa Dianan kuoleman uskotaan kuitenkin vauhdittavan kansainvälisen miinasopimuksen syntymistä. Prinsessa toimi viime aikoinaan aktiivisesti miinoja vastaan.
(STT-Reuter)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.