Mainos

Miinakielto YK:n yleiskokouksen käsittelyyn?

Kanada valmistelee yhdessä Norjan, Itävallan ja Etelä-Afrikan kanssa henkilömiinakiellon tuomista YK:n yleiskokouksen käsiteltäväksi, kertoivat diplomaattilähteet eilen.

Norjan YK-lähettilään Hans Jacob Biorn Lianin mukaan maat pyrkivät saamaan miinoja koskevan päätöslauselmaluonnoksen yleiskokouksen käsittelyyn ennen joulukuuta.

Norjassa viime kuussa syntynyt miinakielto on määrä allekirjoittaa 2. joulukuuta. Sopimus syntyi Kanadan aloittaman ns. Ottawan prosessin tuloksena ja siihen on tulossa mukaan lähes sata maata. Miinakiellon käsitteleminen YK:n yleiskokouksessa olisi hankalaa etenkin Yhdysvalloille, joka Suomen tavoin on jäämässä sen ulkopuolelle. Yhdysvallat olisi halunnut sopimukseen Korean niemimaata koskevan poikkeuksen.

Kansainvälisen henkilömiinoja vastustavan liikkeen saatua viime viikolla Nobelin rauhanpalkinnon myös Venäjän presidentti Boris Jeltsin sanoi maansa tukevan miinakieltoa. Venäjän aseasiantuntijat ovat sittemmin sanoneet, että Venäjä voisi liittyä kieltoon vain tietyin ehdoin.

Turvallisuusneuvostoon uusia jäseniä

YK:n yleiskokous valitsee tänään turvallisuusneuvostoon viisi uutta jäsentä seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Bahrainin, Brasilian, Gabonin ja Gambian valintaa pidetään varmana, koska niillä ei ole kilpailijoita omilla alueillaan. Slovenia ja Makedonia sen sijaan kilpailevat Puolalta vapautuvasta paikasta. Turvallisuusneuvostossa on 15 jäsentä, joista viidellä pysyvällä on veto-oikeus sen päätöksissä.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.