Mihin tsaariperheen viimeinen leposija?

Venäjän presidentin Boris Jeltsinin odotetaan lähipäivinä ratkaisevan kysymyksen Venäjän viimeisen tsaariperheen jäännösten leposijasta. Sen jälkeen kannastaan päättää vielä Venäjän ortodoksinen kirkko.

Pietarilaisittain ratkaisua pidetään itsestäänselvänä - Nikolai II:n ja tämän perheen jäännökset pitäisi haudata Pietari-Paavalin linnoituksen kirkkoon, jossa kahta poikkeusta lukuunottamatta kaikilla Romanov-sukuisilla tsaareilla on viimeinen leposijansa. -Pietari Suuri siirsi tsaariperheen hautapaikan tänne, kun Pietarista tuli Venäjän pääkaupunki. Hautapaikaksi rakennettiin kirkko, ja ensimmäiset tsaariperheen jäsenet haudattiin tänne jo Pietari Suuren aikana, Pietari-Paavalin linnoitusmuseon johtaja Boris Araktshev kertoo.

Linnoituksen kirkkoon on haudattu 11 tsaaria ja kolmattakymmentä heidän perheidensä jäsentä. Osa sukulaisista haudattiin uudelleen 1900-luvun alussa pääkirkon viereen rakennettuun siipeen. -Romanovien hautaustraditio katkesi vallankumoukseen, kunnes vuonna 1992 tänne haudattiin Yhdysvalloissa kuollut Vladimir Romanov ja 1995 tänne siirrettiin Saksasta hänen vanhempiensa jäännökset, Araktshev kertoo. Hänen mielestään Romanovien hautaamisella Pietariiin on tärkeä symbolinen merkitys. -Sitä kautta yhteiskuntamme on lähtenyt historiallisen totuuden tielle. Kysymys on katumuksen ilmauksesta, jonka jälkeen voidaan saavuttaa sovinto, hän muotoilee.

Kiistoja luvassa

Spekulaatio ns. Jekaterinburgin luitten kuulumisesta Romanoveille on jatkunut senkin jälkeen, kun varapääministeri Boris Nemtsovin johtama valtiollinen komissio viime viikolla julisti varmistuneensa siitä, että kyseessä on viimeisten Romanovien jäännökset. Araktshev uskoo komission päätyneen oikeaan lopputulokseen. -Komissiolla ei olisi ollut mitään syytä valehdella, hän arvioi. Luitten aitoutta koskevan kiistelyn ohessa luiden hautapaikasta on käyty kädenvääntöä Pietarin, Moskovan ja Jekaterinburgin kesken.

Varsinkin Jekaterinburgin alueen nokkamies Eduard Rossel on vaatinut luiden hautaamista niiden löytöpaikan läheisyyteen. -Luiden hautaaminen muualle (kuin Pietariin) jättäisi jälkeensä tyytymättömyyttä, Araktshev arvioi. Pietarin kaupunginjohtaja Vladimir Jakovlev on ehtinyt arvella, että Romanovien jäännösten hautaamisen tiimoilta käydään vielä monta kiistaa: hautapaikan lisäksi on ratkaistava kuinka hautaus järjestetään.

Araktshev arvelee, että 1700- tai 1800-luvun tyylisen historiallisen spektaakkelin järjestäminen ei sovi nykyaikaan. -Se saattaisi muuttua karnevaaliksi, hän arvioi. Käytännön ongelmaa hän ennustaa - kuinkas muuten - hautajaisjärjestelyjen rahoituksesta. -Valtiolla on kuten tunnettua pulaa rahasta, hän hymähtää.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat