Mainos

Mihin kesä katosi? Lämpötilat paikoin lokakuisia

Suomessa hytistään tänään paikoin lämpötiloissa, jotka ovat tyypillisiä lokakuun alun lämpötiloja.

Päivän ennusteiden mukaan viileintä on tänään Kainuun ja Koillismaan tienoilla, missä lämpötilat ovat päivällä etenkin sateisilla alueilla 5-8 asteessa.

– Lukemat vastaavat lokakuun alun keskimääräisiä lukemia. Tyypillisesti tähän aikaan elokuussa vuorokauden ylimmät lämpötilat tuolla seudulla ovat 18-19 asteessa, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Ilmatieteen laitoksen 50 viime vuoden tilastojen mukaan esimerkiksi Kajaanin lentoasemalla elokuun alkupuoliskon kylmin päivän ylin lämpötila on ollut 8,5 astetta vuonna 1978. Tänään aamupäivällä paikalla mitattiin 8,6 astetta.

– Harvinaisen koleaa on, jos lämpötila jää näin alhaiseksi ja alle kymmenen asteen, sanoo meteorologi Niina Niinimäki Ilmatieteen laitokselta.

Puolangalla lämpöä oli aamupäivällä 6,3 astetta, Suomussalmella 7, Taivalkoskella 6,6 ja Kuusamossa 5,6 astetta. Viileät ilmat johtuvat pohjoisesta Jäämereltä Suomeen virtaavasta kylmästä ilmasta.

Yli kuukauden sateet viikossa

Sade on piinannut elokuun alussa etenkin maan keskiosaa. Kainuussa on ollut tänään ja eilen voimassa varoitus suurista sademääristä. Eilisen suurin sademäärä mitattiin Kajaanin Saaresmäellä, 59 millimetriä. Yli 50 millimetrin lukemia mitattiin myös Siikajoella, Tyrnävällä ja Kuhmossa.

Elokuun alun sateet ovat kuun ensimmäisen viikon jälkeen jo paikoin suurempia kuin koko kuun sateet keskimäärin. Esimerkiksi Kajaanin Paltaniemellä on Ilmatieteen laitoksen mukaan satanut elokuun ensimmäisen viikon aikana 109,8 millimetriä.

– Luku on mittauspisteen suurin elokuun ensimmäisen viikon sademäärä 50 vuoteen. Edellinen ennätys Paltaniemellä on 64,5 millimetriä vuodelta 1989, sanoo Niina Niinimäki.

Elokuun keskimääräinen sademäärä on Kajaanissa 76 millimetriä.

Sää poutaantuu vähitellen ja lämpenee hiukan viikon edetessä ja ensi viikolla.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että korkeapaine vahvistuu Suomen ylle ensi viikolla. Voi olla, että silloin päästään taas aurinkoisilla alueilla paikoin yli 20 asteen lukemiin, sanoo Aleksi Jokela.

Katso alueelliset sääennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.