Mainos

Mietaa ja Kirvesniemi osallistuvat Kiinaa kritisoivaan soihtuviestiin

Kymmenissä maissa kiertävä ihmissoihtu kritisoi Kiinan ihmisoikeuksia. Arvostelijoiden mukaan ihmisiä ajetaan kodeistaan kiihtyvällä vauhdilla Kiinassa. Myös elinkauppa kukoistaa.

Kiinan ihmisoikeusrikkomuksista muistuttava soihtu saapui tänään Suomeen.

Soihdun laittoi liikkeelle Kiinan ihmisoikeusrikkomuksiin erikoistunut kansalaisjärjestö CIPFG, jonka mukaan Kiinan ihmisoikeustilanne on huonontunut olympialaisten lähestyessä. Soihdun on tarkoitus kiertää yli 30 maata ennen Pekingin olympialaisia.

Maailmanlaajuisella tempauksella pyritään painostamaan Kiinan hallitusta takaamaan muun muassa toisinajattelijoiden ja toimittajien turvallisuus.

Mitä mieltä olet Kiinan ihmisoikeuksista?

Suomessa soihtua kantavat muunmuassa kansanedustaja, hiihtäjälegenda Juha Mieto (kesk) ja toinen hiihtäjälegenda Marja-Liisa Kirvesniemi. Molemmat osallistuivat tänään Helsingin keskustassa Kiinan ihmisoikeuksia kritisoivaan tilaisuuteen.

- Olympialaiset ovat rauhan ja demokratian asia. Kyllä tämä on signaali Kiinalle demokratiasta, kansanedustaja Mieto sanoi. Hän ei kuitenkaan suostunut laajemmin kritisoimaan Kiinaa.

- Toista ihmistä pitää arvostaa, Marja-Liisa Kirvesniemi sanoi.

"Elinkauppa kukoistaa ja kodeista pitää lähteä"

Ihmisoikeusjärjestöt saivat viime viikolla ilmoituksia useiden toisinajattelijoiden katoamisesta Kiinassa. Kommunistisen puolueen arvostelijoiden mukaan myös laiton elinkauppa jatkuu niin kuin ennenkin eikä Falun Gong -liikkeen harjoittajien vaino ole laantunut.

-Ihmisoikeudet eivät ole parantuneet olympialaisten lähestyessä, vaan päinvastoin huonontuneet. Kiinan ei pitäisi saada isännöidä kisoja, arvosteli kanadalainen veteraanipoliitikko David Kilgour eilen Helsingissä.

-Falun Gongin harjoittajia on vangittu ja tuomittu kuolemaan. Olemme saaneet tietoja, jotka vahvistavat epäilyjä teloitettujen sisäelimien myynnistä länsimaisille ja aasialaisille asiakkaille. Elinkauppa on miljardiluokan teollisuutta, Kilgour sanoi.

CIPFG-järjestö arvioi, että Falun Gongin vastaisissa väkivaltaisuuksissa on kuollut yli 3000 ihmistä. Liikkeen tukijat joutuivat hallituksen hampaisiin kesällä 1999.

Kilgour muistutti myös ahdingosta, johon sadattuhannet pekingiläiset ovat joutuneet osittain olympialaisten takia. Ihmisten koteja on jäänyt erilaisten rakennushankkeiden alle myös maaseudulla eivätkä he ole saaneet asianmukaisia korvauksia menetyksistään.

Kilgour edustaa soihdun liikkeelle lähettänyttä CIPFG (Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong) -kansalaisjärjestöä, joka on aloittanut maailmanlaajuisen kampanjan Kiinan ihmisoikeuksien puolesta. Ihmisoikeussoihtu kiertää yli kolmessakymmenessä maassa ja sadassa kaupungissa tämän vuoden aikana.

Soihtu sytytettiin tasan vuosi ennen Pekingin olympialaisia 9. elokuuta Kreikassa, josta se saapuu muun muassa Latvian kautta Suomeen tänään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.