Miesten Facebook-ryhmä keräsi Hurstille mittavan summan, nyt sitä uhkaa lakkautus – puhetta oli jo jokavuotisesta keräyksestä: "On aika vaikea luvata mitään"

Heikki Hursti kyynelehti kertoessaan rahapulasta 8:12

Miestenhuone-ryhmä Facebookissa keräsi marraskuun lopulla mittavan summan vähävaraisten tukijalle Heikki Hurstille. Nyt ryhmää uhkaa lakkautus Facebookin toimesta.

Pääkuvan videolla oleva Huomenta Suomen haastattelu kyyneliin liikuttuneesta Hurstista kosketti myös Miestenhuone-ryhmän jäseniä.

Tällä hetkellä ryhmä ei perustaja Sami Kieksin mukaan ole toiminnassa. Facebook on hyllyttänyt ryhmän, koska siinä on jaettu materiaalia, joka rikkoo sivuston sääntöjä.

Facebook vaatii, että ryhmän ylläpitäjät poistavat sivustolta kaiken sääntöjen vastaisen sisällön. Lisäksi Facebook vaatii ryhmältä muitakin muutoksia.

"Se on aikamoinen homma"

Muutosten jälkeen ylläpitäjien tulee Kieksin tietojen mukaan pyytää sosiaalisen median jätiltä tarkastusta. Sitä voi pyytää Facebookilta vain kerran. 

– Ei ole edes mahdollista tehdä lisäselvitystä, vaan ryhmä poistetaan suoraan, jos tarvittavia muutoksia ei katsota tehdyiksi, Kieksi kertoo. 

Miestenhuone-ryhmään kuuluu noin 70 000 henkeä. Täten julkaisuja kertyy päivittäin mittava määrä. 

– Se on aikamoinen homma, jos jokaisen videon ja kuvan käy läpi ryhmässä, joka on ollut pari vuotta olemassa. Kuvia on niin valtava määrä, että Facebook kaatuu aina välillä niitä selatessa, Kieksi kertoo.

Pieni osa rikkoo sääntöjä

Kieksi kertoo, että ryhmän sääntöjen mukaan sivustolla ei suvaita Suomen lakia tai Facebookin sääntöjä rikkovaa sisältöä. Esimerkiksi kiusaamistakaan ei sallita.

Valtavan sisältömäärän takia julkaisuja on haastavaa valvoa täysin kattavasti. Hän arvioi, että vain hyvin pieni osa koko ryhmästä on sääntöjä rikkovien sisältöjen takia. 

– Jos kaikki toimisivat yhteisönormien mukaan, niin niitähän sääntöjä rikkovia julkaisuja ei luultavasti tulisi, Kieksi arvioi. 

Kieksi kertookin, että ryhmien moderointi kattavasti on hyvin haastavaa.

Seksuaalista sisältöä poistettu

Kieksin mukaan hänen omiin silmiinsä Facebookin sääntöjä rikkovat sisällöt ovat olleet esimerkiksi meemejä, jotka ovat sisältäneet alastomuutta.

Toisinaan ryhmässä on jaettu myös seksuaalista sisältöä, kuten videoita. Nämä julkaisut ryhmän ylläpitäjät ovat poistaneet ja esimerkiksi poistaneet sisällön julkaisijan ryhmästä. 

Facebook vaatii lisäksi, että ryhmän nimeä ja kuvausta sekä kansikuvaa muutetaan. Kieksi pohtii kyseessä olevan automaattinen ilmoitus. Hänen mielestään ryhmän nimen tai kuvauksen tai kansikuvan osalta Facebookin sääntöjä ei ole rikottu. 

Kieksi on ollut perustamassa Naistenhuone-ryhmää, jolta ei ole vaadittu muutoksia. Hänestä olisikin erikoista, jos vaatimus nimen ja kuvauksen muokkauksesta johtuisi esimerkiksi tasa-arvoon liittyvistä asioista. Hänen käsityksensä mukaan ryhmän kansikuva ei ole myöskään rikkonut tekijänoikeuslakia.

Uusia tempauksia?

Marraskuun lopulla ryhmässä kerättiin mittava summa Heikki Hurstille, joka Kieksin tietojen mukaan on reilusti yli 11 000 euroa. Lopullista summaa on hänen mukaansa hankala arvioida. Tempaus lähti puhtaasti jäsenten aloitteesta. 

Kieksi uskoo, että samanlaisia tempauksia on tiedossa, jos ryhmä saa jatkaa.

– Jäsenet ovat puhuneet, että voisiko tehdä jokavuotisen keräyksen, jossa kerättäisiin joulun alla esimerkiksi Hurstille tai muulle taholle, Kieksi kertoo. 

Kieksi ei osaa kuitenkaan sanoa, jatkaako ryhmä. Se riippuu Facebookista. 

– On aika vaikea luvata mitään, Kieksi sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat