Mainos

Miesten eturauhassyöpägeeni paikannettu

Tampereen yliopiston ja Tampereen yliopistollisen sairaalan syöpägenetiikan tutkimusyksikkö on yhteistyössä neljän ulkomaisen tutkimusryhmän kanssa paikantanut geenin, joka altistaa miehet eturauhasyövälle.

Tutkimus julkaistiin tänään ilmestyneessä Nature Genetics -lehdessä. Tutkimusyhteistyöhön osallistuu tamperelaisten lisäksi yksi ruotsalainen ja kolme amerikkalaista tutkimusryhmää. Eturauhasyöpä on miesten yleisin syöpäsairaus. Suomessa löydetään vuosittain noin 2500 uutta eturauhassyöpää ja yli 700 potilasta menehtyy sairauteen joka vuosi. Eturauhasyövistä 5-10 prosenttia on periytyvää laatua. Potilaille tunnusomaista on varhainen sairastumisikä ja usean lähisukulaisen sairastuminen. Nature Genetics -lehden artikkelin suomalaiset kirjoittajat ovat geneetikko Johanna Schleutker, tutkijalääkäri Mika Matikainen, dosentti Teuvo Tammela, dosentti Tapio Visakorpi ja professori Olli-Pekka Kallioniemi. Kallioniemi johtaa ryhmää.

Tautigeeni äidin kautta

Johanna Schleutkerin mukaan uudet tutkimustulokset vahvistavat, että eturauhasyövälle altistava geeni sijaitsee X-kromosomissa. Erikoista X-kromosomiin liittyvissä taudeissa on se, että miehet perivät tautigeenin äidiltään. Paikannettu geeni vaikuttaa alustavien tutkimusten mukaan olevan erityisen merkityksellinen Suomessa, jossa jopa 40 prosenttia perinnöllistä eturauhassyövistä saattaa liittyä HPC-X -geeniin. Suomessa tutkimus kohdistui yli 1000 henkilöön. Schleutker korostaa, että geenin paikallistaminen on vasta ensimmäinen askel kohti geenin tunnistamista. Jatkotutkimukset tähtäävät tautigeenin varsinaiseen eristämiseen ja siinä olevien virheiden tunnistamiseen. Pääosa jatkotutkimuksesta tehdään Yhdysvalloissa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.