Mieshormonin puute hidastaa eturauhassyövän kehittymistä

Mieshormonin määrän vähentäminen kehossa yhdistettynä sädehoitoon pidentää tuoreen tutkimuksen mukaan eturauhassyövästä kärsivien potilaiden elinikää.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kahden kuukauden mittainen, androgeeni -mieshormonin määrää kehossa vähentävä hoitomenetelmä voi hidastaa paikallisesti kehittyneen eturauhassyövän kasvua.

Hoitomenetelmässä elimistön androgeenitasoja on laskettava ennen sädehoidon aloittamista, sekä sädehoidon aloittamisen jälkeen. Tutkimus paljastaa myös, ettei lyhytaikainen androgeenitasojen laskeminen lisää riskiä kuolla verisuonisairauksiin, toisin kuin aiemmin on luultu.

- Lyhytaikaisen hormonihoidon hyöty miehille, jotka saavat sädehoitoa eturauhassyöpää vastaan on paljon suurempi kuin siitä aiheutuvat riskit, sanoo tohtori Mack Roach, tutkimuksen johtava kirjoittaja Kalifornian yliopistosta.

Tutkimuksessa arvioitiin tuloksia testistä, jossa 456 eturauhassyöpää sairastavaa miestä hoidettiin joko sädehoidon ja mieshormoonin puutoshoidon yhdistelmällä tai pelkästään perinteisellä sädehoidolla.

Kymmenen vuoden jälkeen tulokset osoittivat, että yhdistelmähoitoon osallistuneiden potilaiden keskimääräinen selviytymisaika oli 8,7 vuotta ja pelkkää sädehoitoa saaneiden 7,3 vuotta. Tutkijat korostavat etteivät nämä erot ole tilastollisesti merkittäviä.

Tutkimus toi kuitenkin esiin myös tilastollisesti merkittäviä tuloksia, sillä kymmenen vuoden jälkeen yhdistelmähoitoa saaneista miehistä 23 prosenttia oli kuollut eturauhassyöpään, kun taas pelkkää sädehoitoa saaneiden kohdalla vastaava luku oli peräti 36 prosenttia.

Tutkimuksen esitteli lääketieteeseen keskittynyt julkaisu the Journal of Clinical Oncology.

(MTV3-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat