Miesdokumenttien tekijöille tasa-arvopalkinto

Kolme miehistä kertovaa dokumenttielokuvaa on palkittu tasa-arvopalkinnolla.

Palkinnon saavat ohjaajat Joonas Berghäll ja Mika Hotakainen elokuvasta Miesten vuoro sekä ohjaaja Visa Koiso-Kanttila elokuvasta Miehen kuva ja ohjaaja Mika Ronkainen elokuvasta Freetime Machos.

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta (TANE) jakaa vuosittain Miehen työ -palkinnon henkilöille tai tahoille, jotka ovat edistäneet sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumista erityisesti miehien tai poikien kohdalla. Palkinto jaettiin 12. kerran.

Elokuvat paljastavat muuttuvan suomalaismiehen

Palkitut elokuvat avartavat raadin mukaan suomalaista mieskuvaa ja osoittavat, etteivät he ole puhumaan kykenemättömiä tervaskantoja, jotka eivät tunnista tunteitaan.

Berghällin ja Hotakaisen elokuvassa Miesten vuoro miehet kertovat toisilleen saunassa kipeistä kokemuksistaan avoimesti ja herkästi, raadin mukaan tavalla, jota suomalaismiehiin ei ole totuttu liittämään. Saunassa, alastomina, miehet kohtaavat toisensa ilman rooleja ja titteleitä.

Koiso-Kanttilan elokuvan Miehen kuva käsittelee isän ja pojan välistä suhdetta. Päähenkilö on nelikymppinen yksinhuoltaja, jonka elämä uhkaa liukua isänsä kaltaisille raiteille. Isä päätyi itsemurhaan, mutta päähenkilö hakeutuu terapiaan. Raadin mukaan sukupolvien ketju ja isältä pojalle periytyvä miehen malli asetetaan elokuvassa kyseenalaiseksi.

Ronkaisen elokuva Freetime Machos keskittyy maailman pohjoisimman rugby-joukkueen yhteen pelikauteen. Elokuvassa miesten välinen dynamiikka ja ystävyys nousee pelejä tärkeämmäksi. Elokuvan mielenkiintoisinta antia ovat raadin mukaan kontrastit ja ristiriidat; kaikki ei ole sitä, miltä aluksi näyttää tai kuulostaa. Pinnan alla miehisyys on hauras ja vaatii todistuksia toisten miesten edessä, mutta lopulta ystävälle voi silti avautua.

Miesten vuoro -elokuvan toinen ohjaaja Joonas Berghall iloitsee TANE:n myöntämästä tasa-arvopalkinnosta.

- On hienoa, että saatu palkinto kruunaa tehdyn työn. Elokuvan tarkoitus on ollut edistää tasa-arvoa, mikä meidän teoksessamme tarkoittaa miesten puheenvuoroa saunan lauteilla, Berghall sanoo.

Berghall uskoo, että elokuvassa nähty mieskuva on lähellä suomalaista miestä.

- Nykyajan suomalainen mies on tunteikas ja pystyy näyttämään sen. Suomalaiset eivät ole enää perinteisiä juroja, jotka eivät puhuisi omista asioistaan.

Elokuvan tekijät ovat saaneet paljon vahvaakin palautetta katsojilta. Moni on kertonut, että filmin näkeminen on muuttanut heidän elämänsä suuntaa.

- Eräs 35-vuotias mies tuli kertomaan minulle ensi-illassa, että hänellä on kivi sydämellään ja nyt hän haluaa pois siitä tuskasta. Hän aikoi kertoa ahdingosta omalle isälleen seuraavana viikonloppuna perheen mökkisaunassa, Berghall kuvailee.

Palautetta ovat antaneet myös naiset. Berghallin mukaan naiset ovat elokuvan nähtyään alkaneet ymmärtää omaa miestään paremmin.

Elokuvan on nähnyt jo yli 22 000 katsojaa.

Lue myös:

    Uusimmat