Mies syyttää TE-toimistoa joustamattomuudesta HS:n mielipidepalstalla – TE-toimisto: Totta kai lomaan on oikeus

Helsingin Sanomissa julkaistiin eilen mielipidekirjoitus, jossa kerrottiin TE-toimiston evänneen tapaamisajan loman vuoksi. Perheellinen mies kertoo kirjoituksessa varanneensa jo junamatkan kyseiselle päivälle. 

Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen kuitenkin kertoo, että kirjoittajan kanssa tilanne on selvitetty ja asiassa on löydetty yhteisymmärrys.

– Meillä kaikilla on elämässä tilanteita, jolloin ei pääse sovituilla ajoilla (tapaamisiin). Me aina joustamme ja haemme vaihtoehtoja, kun hyvissä ajoin meidän kanssamme keskustelee, Ukkonen sanoo.

Työttömälläkin on oikeus lomaan eikä sen vuoksi katkaista työttömän tukia, kunhan asiasta on asianmukaisella tavalla TE-toimistolle kerrottu. Toistuvasti loman tai jonkin muun syyn käyttäminen työvoimaviranomaisen kohtaamisen välttämiseksi ei kuitenkaan kannata.

– Se on hyvä sääntö, että jos tulee jokin este eikä pääse sovitulla ajalla, niin ottaa ennakkoon yhteyttä asiantuntijaan ja sovitellaan uusi parempi aika, Ukkonen sanoo.

"Ei niin lukkoon lyötyä, etteikö voisi sopia"

Työvoimaviranomaisille ei siis tarvitse ennakkoon lomastaan ilmoittaa, mutta jos määrätty tapaaminen tai muu vastaava työvoimaviranomaisen toimie osuu loman ajaksi, siitä pitää ilmoittaa ennen sovittua aikaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön työmarkkinaneuvos Jarmo Palm sanoo, että mikään työvoimaviranomaisen tapaaminen ei ole niin lukkoon lyöty, etteikö siitä voitaisi sopia.

– Jos TE-palvelut joitain aikoja ehdottaa ja on pätevä syy aikaa vaihtaa, sille ei ole mitään estettä. Jos on vaikka sairastumistapaus tai muu tilanne tullut eteen, Palm sanoo.

Lähtökohtana on kuitenkin se, että työttömän on oltava työmarkkinoiden käytettävissä.

– Mutta ilman muuta, jos on matka ja majoitus jo varattuna, totta kai siihen on oikeus. Määräaikaishaastatteluihin tai muihin tapaamisiin ajat ovat aina uudelleen sovittavissa.

Mutta myös Palm muistuttaa siitä, että jatkuvasti lomaa ei voi pitää tapaamisen siirron syynä.

Jos syystä tai toisesta työviranomainen kuitenkin tekee päätöksen, jossa etuuden menettää, päätöksestä voi aina valittaa.

– Päätöksen yhteydessä on kerrottu, että muutosta tehtyyn päätökseen voi hakea sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnalta. Muutospäätöstä voi hakea esimerkiksi karenssia koskevista päätöksistä.

Ensimmäisenä kannattaa kuitenkin keskustella TE-toimiston virkailijan kanssa.

– Kaikissa asioissa on mahdollista toki keskustella myös alueella toimivan ELY-keskuksen kanssa, mutta sen jälkeen sitten on vielä Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta, se on oikea paikka. Mutta ensin tietenkin normaalin keskustelun kautta siellä omassa TE-toimistossa, Palm sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat