Mies leikkasi vahingossa sormensa irti – syntyi hieno keksintö

Etelä-Afrikassa työtapaturmassa sormensa menettänyt puuseppä ei jäänyt surkuttelemaan onnettomuuttaan. Sen sijaan mies päätyi toteuttamaan upean idean, josta on nyt apua muillekin proteesia kaipaaville. Tapauksesta uutisoi CNN.

Richard van As menetti sormensa toukokuussa 2011 tapahtuneessa onnettomuudessa. Lipsahtamaan päässyt saha irrotti neljä sormea hänen oikeasta kädestään.

– Kaikki tapahtui liian nopeasti, että olisin ehtinyt edes tajuamaan sitä, van As kuvaili turmaa CNN:lle.

Kun mies odotti sairaalassa Johannesburgissa tietoa siitä, voidaanko sormet kiinnittää takaisin, hän huomasi myös pohtivansa omia ratkaisujaan ongelman korjaamiseksi.

– Olin asemassa, jossa pystyin näkemään täsmälleen, mitä ihmisen kädessä tapahtuu. Minulla oli peruskäsitys sen olemuksesta ja ajattelin, että ”Jep, teen oman (käden)”.

Van As päätyi selailemaan nettisivuja sormiproteesien löytämiseksi. Hän yllättyi huomatessaan, että käsi- ja jalkaproteesien hinnat alkoivat kymmenistä tuhansista dollareista.

Surffailun tuloksena van As löysi kuitenkin myös mekaanisia erikoistehosteita käsittelevän Ivan Owenin amatöörivideon. Yhdessä kaksikko kehitti mekaanisen sormen van Asille.

Ensimmäinen "robokäsi" pikkupojalle

Keksintö päätyi lopulta hyödyttämään myös muita ihmisiä. Syntyi yritys nimeltä Robohand, joka aloitti virallisesti toimintansa tammikuussa 2012.

Yhtiö luo kohtuuhintaisia mekaanisia proteeseja 3D-tulostinten avulla. Yhtiön suunnittelemat proteesit ovat vapaasti käyttäjien ladattavissa, joten kuka tahansa 3D-tulostimen omistava voi käyttää niitä hyväkseen printatakseen sormia, kämmeniä ja nyt myös kokonaisia käsivarsia.

Yhtiön valmistama ensimmäinen ”robokäsi” tehtiin viisivuotiaalle Liam-pojalle. Pojalta puuttuivat sormet oikeasta kädestä synnynnäisen vaivan seurauksena.

Kun Liam pääsi ensimmäistä kertaa käyttämään proteesiaan, innostui tämä hetkessä. Kasvot loistaen poika kertoi, kuinka hän voi poimia tavaroita sen avulla.

– Se matkii minua, Liam kuvaili käden liikkumista.

Lisää aiheesta CNN:n uutisessa

Lue myös:

    Uusimmat