Mainos

Mies haki tieriidan jälkeen kiväärin autosta ja ampui toista miestä selkään – yli 10 vuoden vankeus

Riita ampumaradalle johtavan tien käytöstä johti 70-vuotiaan miehen kuolemaan viime syksynä Porvoossa.

49-vuotias mies ampui toista miestä riidan päätteeksi kiväärillä selkään. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi tänään Vesa Marko Samuli Häkälän 10 vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen taposta, laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikoksesta.

Tuomittu kiisti teon ja väitti, että tarkoitus oli ainoastaan pelotella uhria ampumalla ohi. Oikeus ei uskonut tätä, vaan katsoi, että tuomittu ampui toista miestä tahallaan selkään.

Uhri löytyi pellolta

Henkirikos tapahtui Porvoossa viime lokakuussa. Seitsemänkymppinen mies löytyi kuolleena lauantaina 7. lokakuuta Sannaisten ampumaradan lähellä sijaitsevalta pellolta. Mies oli kuollut edellisenä päivänä.

Ampuminen liittyi tien käytöstä käytyyn riitaan. Porvoossa sijaitsevan ampumaradan läheisyydessä asunut uhri oli useiden vuosien ajan hankaloittanut ampumaradalle johtaneella tiellä liikkumista laittamalla tielle erilaisia esteitä.

Tapahtumapäivänä tiellä oli esteitä, kun Häkälä oli mennyt ampumaradalle ja hänen sieltä palatessaan. Uhri saapui paikalle, kun vastaaja oli ampuradalta palatessaan poistamassa tiellä ollutta estettä. Miehillä tuli sanaharkkaa tien käytöstä.

Tilanteesta tuohtuneena Häkälä otti autostaan kiväärin ja ampui paikalta poistumassa ollutta uhria selkään. Uhri kuoli lähes välittömästi.

Syytetty kiisti teon

Häkälä kiisti teon väittämällä, että kysymyksessä ei ollut tahallinen teko vaan vahinko. Vastaajan tarkoituksena oli ainoastaan pelotella uhria ampumalla uhrin ohi pellon laidalla olleeseen puuhun.

Käräjäoikeus piti varsin epätodennäköisenä sitä vastaajan väitettä, että uhri olisi horjahtanut tai liukastunut tai siirtynyt sivusuunnassa ampumalinjalle.

Käräjäoikeus ei myöskään pitänyt uskottavana sitä, että ammuntaa useiden vuosien ajan harrastanut vastaaja ei olisi kyennyt estämään laukauksen tapahtumista nähdessään uhrin tulevan kiväärin tähtäimeen.

Tapon lisäksi oikeus tuomitsi miehen laittomasta uhkauksesta, koska hän oli ennen ja jälkeen ampumisen uhannut tuttavaa rikoksella, jotta tämä ei kertoisi tapahtuneesta.

Vastaajan katsottiin lisäksi syyllistyneen ampuma-aserikokseen, koska hän oli ampuma-aselain vastaisesti säilyttänyt kotonaan ja autossaan ampuma-asetta ja useita patruunoita.

Vankeusrangaistuksen lisäksi Häkälä tuomittiin menettämään valtiolle tekovälineenä käytetty kivääri tähtäimineen. Myös vastaajan sotilasarvo tuomittiin menetetyksi.

Mies määrättiin maksamaan uhrin omaisille korvauksia hautaus- ja oikeudenkäyntikuluista yhteensä 10 700 euroa. Lisäksi vastaaja velvoitettiin korvaamaan laittoman uhkauksen asianomistajalle tilapäisestä psyykkisestä haitasta ja loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä yhteensä 2500 euroa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.