Mainos

Mies ampui piiritystilanteessa yli sata laukausta Helsingissä

Miestä epäillään muun muassa murhan yrityksestä. Yhden poliisin haavoittumiseen johtanut piiritystilanne alkoi aamuyöllä perheriidan seurauksena. 33-vuotiasta miestä on kuulusteltu, mutta hän ei ole halunnut kertoa tapahtumasta.

Perheriidasta alkanut piiritystilanne johti rajuun ammuskeluun Helsingin Heikinlaaksossa tänä aamuna. Paritaloon linnoittautunut mies ampui poliisin tietojen mukaan jopa yli sata laukausta järeillä aseilla talosta ja sen pihalta. Tutkinnan yleisjohtaja Kari Tolvanen sanoi illalla luvun vielä tarkentuvan tutkinnan edetessä.

Poliisi taltutti miehen ampumalla häntä jalkaan. Sitä ennen poliisi ei käyttänyt asetta.

Mies sai luodista ihon ja ihonalaiskudoksen vamman, eikä se vahingoittanut luita tai lihaksia toisin kuin aluksi luultiin. Tolvanen sanoi miehen toipuvan täysin nopeasti.

Välikohtauksessa yksi poliisi haavoittui lievästi silmäkulmaan. Paikan lähellä olleisiin poliisiautoihin osui kymmeniä laukauksia, ja lisäksi luoteja löytyi päivän aikana ainakin kolmesta lähialueen taloista. Tolvanen kehotti lähellä asuvia ihmisiä tarkistamaan autonsa mahdollisten osumien vuoksi.

Poliisi kuulusteli tänään epäiltyä, Vantaan poliisivankilan 33-vuotiasta määräaikaista vartijaa sunnuntain aikana, mutta hän ei halunnut kommentoida tapausta.

Miehen avovaimo kertoi kuulusteluissa, että mies alkoi yllättäen pahoinpidellä häntä ja uhkailla käsiaseella. Nainen pääsi pakenemaan asunnosta ikkunan kautta viiden aikaan aamulla.

Tapahtuma alkoi kello 4.33, kun Helsingin hätäkeskus sai ilmoituksen kotihälytystehtävästä Kalkkivuorentielle. Paikalle säntäsi useita poliisipartioita, jotka eristivät alueen ja ryhmittyivät talon edustalle. Pian asunnosta tuli mies, joka tähtäsi poliiseja pistoolimallisella aseella.

Alueen asukkaita alettiin evakuoida nopeasti. Kaikkiaan lähitaloista evakuoitiin noin 20 ihmistä ja heidät ohjattiin paikalle tuotuun bussiin.

Tilanne eteni nopeasti

- Tilanne kehittyi nopeasti. Mies alkoi tulittaa ikkunasta kiväärillä poliiseja. Yksi luodeista lävisti poliisiajoneuvon ja vahingoitti poliisimiestä lievästi niin, että hänelle tuli naarmu silmäkulmaan. Tilanne oli hyvin vaarallinen (aseen) järeästä kaliiberista johtuen, apulaispoliisipäällikkö Jari Liukku Helsingin poliisista kertoi.

Liukun mukaan ammuskelusta epäilty oli päihtynyt.

Tapahtumapaikan lähellä asuva Helca Larinkoski kertoi, että talosta kuului aamulla paljon laukauksia. Poliisi oli käynyt ennen aamuseitsemää Larinkosken luona ja käski häntä pysymään sisätiloissa ja asunnon pihanpuolella.

Kalkkivuorentiellä oli koko aamun ajan paljon poliiseja, ja tie oli suljettu.

- Poliisit olivat mellakkavarustuksessa. Heillä oli kypärät, luotiliivit, kilvet ja karmean näköiset kiväärit, Larinkoski kuvaili.

Neuvottelu ei tehonnut

Poliisi neuvotteli jatkuvasti miehen kanssa, mutta se ei tuottanut tulosta. Lopulta poliisi ryhtyi valmistelemaan miehen kiinniottoa. Mies tuli omasta päätöksestään ulos asunnosta, mutta hänellä oli mukanaan rynnäkkökivääri ja konepistooli. Mies laski toisen aseen maahan ja alkoi edetä toisen aseen kanssa kohti poliiseja.

- Poliisi joutui ampumaan häntä jalkaan. Mies jatkoi etenemistään kohti poliisia, ja kiinniotto jouduttiin toteuttamaan käyttäen normaaleja fyysisiä voimakeinoja, kuvaili Liukku.

Tilanne päättyi hieman ennen kello yhdeksää.

Ammuskelun vuoksi poliisin vaara-alue ulottui melko laajalle. Lähimpään vaara-alueeseen kuului noin kymmenkunta pientalokiinteistöä, ja liikkumista mm. Kehä III:lla piti rajoittaa.

Myös puolustusvoimilta pyydettiin virka-apua, ja paikalle saapui muutama panssararoitu ajoneuvo.

Poliiseja Helsingin Heikinlaaksossa 11.3.2007

Miehellä paljon aseita

Tolvanen sanoi, että vuonna 1973 miestä epäillään murhan yrityksestä, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, vaaran aiheuttamisesta ja pahoinpitelystä.

Tolvasen mukaan vuonna miehellä oli asunnossa huomattava määrä luvallisia aseita rynnäkkökivääristä lähtien ja hän on ilmeisesti asekeräilijä.

Ammuskelusta epäilty on työskennellyt määräaikaisena vartijana Vantaan poliisilaitoksella reilun vuoden. Poliisin mukaan hän on hoitanut tehtävänsä moitteettomasti. Toimet miehen virasta pidättämiseksi aloitetaan maanantaina.

Ammuskelupaikan lähellä asuville on tarjottu kriisiapua. Poliisipastori Carita Pohjolan-Pirhonen tapaa maanantaina alueen asukkaita.

Tapaukseen liittyvistä mahdollisista omaisuusvahingoista voi ilmoittaa numeroon 09-1895324. Henkistä tukea on saatavilla numerosta 09-1894795.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.