Mielitkö meren jäälle? Etelässäkin jää voi kantaa ehkä jo viikon päästä

Sileät jääkentät houkuttelevat retkeilijöitä ja pilkkijöitä ulapalle, mutta ainakin etelä- ja länsirannikolla kannattaa vielä malttaa mielensä. Jo viikon päästä tilanne voi olla jo toinen.

Napakalta näyttää, mutta ulkonäkö pettää. Näin arvioi etelän jäätilannetta jääasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitokselta. Jääpeite on monin paikoin vielä siis varsin hauras.

– Lauhan sääjakson aikana lumi suli jäältä paikoin kokonaan ja sulanut vesi jäätyi tiiviin näköiseksi pinnaksi. Sen alla oleva vanha jää ei jäätynyt kuitenkaan kunnon teräsjääksi, vaan se on edelleen kohvajään tapaista. Toki joissain lahdenpohjukoissa voi liikkua, mutta isommille ulapoille en ainakaan itse menisi.

Tällä hetkellä meren jää on Vainion mukaan turvallisen paksua vain Vaasasta pohjoispuolella.

Asian todistaa hyvin jutun kuva. Se on otettu Korppoo-Nauvo-väliseltä maantielautalta noin viikko sitten. Täydellinen veneilevän hauenkalastajan keli.

Edes Kokkolan korkeudella jää ei ole vielä niin paksua, että se kantaisi ihmistä enemmän. Eli kaikki raskaammat kulkupelit on syytä jättää rantaan parkkiin sielläkin

Vainio uskoo, että meren jää voi jäätyä etelä- ja länsirannikolla teräksiseksi jo viikon tai kahden kuluessa.

– Jos sää jatkuu ennustetun kaltaisesti kylmänä ja lämpötila pysyy selvästi pakkasella yhtäjaksoisesti esimerkiksi viikon, jään alle syntyy uutta, vahvempaa jäätä. Ja jos ei tule lunta taivaalta, se muodostuu teräsjääksi. Rannoilla on silti aina epävarmoja paikkoja, eli pitää tietää, missä liikkuu, jotta voi liikkua turvallisin mielin.

"Mutta kun jäällä oli muitakin…!"

Joukossa tyhmyys tiivistyy, sanotaan. Usein se pätee myös jäälle lähtiessä.

Vainion mukaan toisten esimerkkiä voi toki seurata, mutta harkiten.

– Olen joskus sanonut niin, että jäällä voi liikkua siellä missä muutkin – kunhan ei liiku samaan avantoon kuin muut.

Vainio muistuttaa, että pilkkijät ovat jäällä aivan oma lukunsa.

– Pilkkijät tietävät usein, mitä tekevät. He ovat kuitenkin saattaneet kierrellä pidemmän matkan päästäkseen tiettyyn pisteeseen. Eli jos näkee pilkkijän lähisaaren luona kivenheiton päässä, välissä voi olla esimerkiksi vaarallinen salmi, jossa jää on hyvin heikkoa. Toisin sanoen se, että näkee pilkkijän jossain, ei takaa sitä, että sinne voi kävellä ihan suoraan.

Naskalit kaulaan, vaikka kuinka nolottaisi

Vainio kehottaa kaikkia jäälle lähtijöitä ottamaan mukaan jäänaskalit. Ne on pantava kaulaan roikkumaan – taskussa niistä ei ole iloa kenellekään.

– Avannosta on hyvin vaikea kavuta jäälle pelkillä kynsillä. Toki siihen riittäisi viiden tuuman rautanaulakin, mutta naskalit ovat kätevämmät. Monet eivät kehtaa pitää niitä kaulassa, koska se näyttää heidän mielestään mamismaiselta, mutta taskusta niitä ei enää ehdi kaivella, jos jäihin putoaa.

Lue myös:

    Uusimmat