Mainos

Mielisairaalaan suljettu kopteripilotti pääsemässä Ukrainan parlamenttiin

Moskovalaiseen mielisairaalaan suljettu ukrainalainen helikopteripilotti näyttää pääsevän maansa parlamenttiin - sillä edellytyksellä, että hän joskus pääsee pois venäläistelkien takaa.

Parlamenttivaalien ääntenlaskenta lupaili edustajanpaikkaa Nadja Savtshenkolle, joka oli vaaleissa ex-pääministeri Julia Tymoshenkon Isänmaa-puolueen kärkiehdokas.

Savtshenkon tarina on kuin suoraan repäisty Hollywoodin toimintaelokuvasta. 33-vuotias Savtshenko lähti keväällä vapaaehtoisena taistelemaan Itä-Ukrainan Venäjä-mielisiä separatisteja vastaan. Hän on kokenut sotilas, sillä Ukrainan ilmavoimien ensimmäinen naispuolinen helikopteripilotti palveli Irakin sodassa vuosina 2004-05.

Venäläisviranomaiset kertoivat heinäkuun alussa pidättäneensä Savtshenkon, koska tämä oli ylittänyt laittomasti Venäjän rajan. Ukrainalaisten mukaan hänet siepattiin Venäjälle kotimaansa kamaralta.

Savtshenkoa syytetään osallisuudesta kahden venäläisen toimittajan kuolemaan Itä-Ukrainassa. Toimittajat kuolivat kapinallisten tarkastuspisteeseen osuneessa tykistötulituksessa.

Venäläisten mukaan Savtshenkon rikokset ovat olleet siinä määrin vakavia, että hänet on pitänyt sulkea mielisairaalaan. Hän saattaa saada väitetyistä rikoksistaan elinkautisen vankeustuomion.

Savtshenkon kohtalo on herättänyt kansainvälistäkin huomiota, sillä Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry vaati viime viikolla Irak-veteraanin vapauttamista.


 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.