Mainos

Mielikuva lapsiperheestä ravintolassa: Varakas ja tuhlaileva

Ravintolaillallisia harrastava lapsiperhe saa helposti varakkaan, mutta myös tuhlaavaisen leiman. Tämä käy ilmi tutkimuksesta, jossa Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma (Sre) selvitti, millaisia mielikuvia liitetään ravintolassa usein käyviin lapsiperheisiin. Vastaajina olivat lapsiperheiden vanhemmat ja ravintolan omistajat.

Peräti kuusi kymmenestä vastaajasta ajattelee, että ravintolassa syövä lapsiperhe on väistämättä varakas. Reilu 40 prosenttia pitää tällaista perhettä myös kiireisenä ja reilu 30 prosenttia tuhlailevana.

Sen sijaan ne perheet, jotka eivät syö ravintolaissa ovat vastaajien mukaan säästäväisiä. Lähes 40 uskoo, että he ovat lisäksi pienituloisia.

– Ravintolassa käyminen leimaa vieläkin suomalaista lapsiperhettä. Jos haluaa vaikuttaa menevältä ja menestyvältä, kannattaa mainita naapurille menevänsä illalla perheen kanssa ulos syömään. Jos taas haluaa tehdä tavallisen ja vaatimattoman vaikutelman, on syytä pitää ravintolaruokailut salassa. Jokaisen arvomaailmaan ravintolassa syöminen ei vielä sovi, tutkija Anne Leppänen Kuule Oy:stä, joka selvitti perheiden ravintolaruokailua Sre:n toimeksiannosta.

Ruokakulttuurin opettaminen lapsille ei kiinnosta

Vastaajista valtaosa vei lapsensa syömään ravintolaan siksi, että perhe oli matkalla jonnekin ja lasten oli saatava syötävää. Moni koki ravintolassa käynnin tuovan myös vaihtelua perheen arkeen.

Sen sijaan vähiten tärkeimpänä syynä vastaajat kokivat ruokakulttuurin opettamisen lapsille. Siksi ravintolavalinta osuukin tyypillisesti pikaruokaravintolaan.

Sre:n pääsihteerin Marja Innasen mukaan muidenkin kuin pikaravintoloiden olisi syytä kehittää lapsiystävällisiä ravintoloita.

– Lapsiperheet ovat ravintolakulttuurille suuri potentiaali. Nyt on kasvamassa sukupolvi, jolle ulkona syöminen on arkea. Heidät tulisi tutustuttaa ruokaravintoloiden tarjonnan suureen kirjoon, jotta tulevaisuudessakin on ravintolapalveluita monipuolisesti käyttäviä kuluttajia.

Suuri osa kyselyyn osallistuneista ravintoloista kokee jo huomioivansa lapsiperheet. Lisäksi ravintola-alan päättäjistä reilu neljännes halusi kehittää ravintolaansa entistä enemmän perheravintolaksi.

Tutkimukseen vastasi 500 alle 12-vuotiaiden lasten vanhempaa ja 265 ravintolan omistajaa ja ravintolapäällikköä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.