Mielentilatutkimus: Syyntakeeton mies tuomittiin vankilaan

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi vankilaan miehen, joka mielentilatutkimuksen mukaan oli syyntakeeton. Mies tuomittiin muun muassa Ilmajoella vuosi sitten tehdystä taposta alentuneesti syyntakeisena 9 vuodeksi vankeuteen.  

Mies myönsi oikeudessa ampuneensa tuntemansa miehen pienoiskiväärillä. Ampujan mukaan uhri oli aiemmin uhkaillut häntä ja vaatinut 17000 euron vahingonkorvauksia ajoneuvoilleen tapahtuneista vahingoista.  

Mielentilatutkimuslausunnon mukaan ampuja kärsi tapahtuma-aikaan vainoamisharhaluuloista. Mielisairaus ilmeni muun muassa kuvitelmana, että myöhemmin uhriksi joutunut mies aikoo tappaa hänet tai polttaa hänen läheistensä kodit. 

Oikeus suhtautui lausuntoon kriittisesti vaikka myönsi, ettei sillä sinänsä ole perusteita eikä riittävää asiantuntemusta kyseenalaistaa diagnoosia.  

-Vainoamisharhaluuloiksi on todettu esimerkiksi luulot siitä, että (uhrin nimi) puhelinsoitot ja tyhjät tekstiviestit sekä uhkauskirje ovat olleet suoria tappouhkauksia. Harhaluuloina vaikuttaa pidetyn myös kuvailuja siitä, että (uhrin nimi) olisi tehnyt vakavia rikoksia, joista olisi raportoitu sanomalehdissä, oikeus totesi.  

-Tässä yhteydessä on syytä muistaa, että mielentilatutkimuslausunnossa viitatut uhkailut ovat monilta osin olleet totta eivätkä harhaa ja (uhrin nimi) aiemmista rikoksista on epäilemättä monesti uutisoitu sanomalehdissä, oikeus jatkoi.  

Käräjäoikeus päätteli, että mies varmaankin kärsi mielisairaudesta, mutta ymmärsi tekojensa tosiasiallisen luonteen ja pystyi jonkin verran säätelemään käytöstään.  
  

Professori: Hyvin poikkeuksellista  
  

Mielentilatutkimuksessa tehdyn diagnoosin jyrääminen oikeudessa on professori Jussi Tapanin mukaan hyvin poikkeuksellista.  

-En muista, että sellaista olisi tapahtunut pitkään, pitkään aikaan. Tarvitaan aika vahvat perusteet, että lähdetään kyseenalaistamaan tehtyä tutkimusta, Turun yliopiston rikosoikeuden professori sanoo.  

Syyntakeettomaksi katsottua ei voi tuomita oikeudessa rangaistukseen, vaan hän joutuu pakkohoitoon.

Alentuneesti syyntakeisiin voidaan soveltaa ja usein sovelletaankin lievennettyä rangaistusasteikkoa. Rangaistusta lievennetään usein noin neljänneksellä, kuten oikeus teki Ilmajoen ampujankin tapauksessa.  

Ampujaa ei kuitenkaan passitettu heti vankilaan, koska hän on pakkohoidossa.  

Lue myös:

    Uusimmat