"Mielenterveystyön perusongelma on aikapula"

Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa mielenterveystyössä, sanoo Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja Pekka Sauri.

Saurin mukaan mielenterveystyöhön panostetaan rahaa hätiköidysti.

- Kun tapahtuu Jokelan tai Kauhajoen kaltaisia tapauksia, ensimmäinen reaktio on, että mielenterveystyöhön on lisättävä rahaa. Ei pysähdytä miettimään, että mihin sinne se raha pitäisi laittaa.

Sauri näkee myös mielenterveystyön hoitotakuun ongelmallisena.

- Hoitotakuu toimii hyvin ruumillisten sairauksien puolella, mutta se ei toimi mielenterveyspuolella. Se johtuu siitä, että hoitojonoja ei synny, koska ihmisille ei tehdä hoitosuunnitelmaa ensimmäisen vastaanottoajan yhteydessä.

Se taas on Saurin mukaan seurausta siitä, ettei potilaasta ehditä tehdä kunnollista kartoitusta.

- Varsin usein ihmisen tilannetta ei selvitetä kunnolla, ja sitten ihminen lähtee reseptin kanssa vastaanotolta pois.

Koulukavereiden puututtava kiusaamiseen

Jokelan koulusurmaaja Pekka-Eric Auvisen vanhemmat kertoivat eilen MTV:n 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa Auvisen olleen koulukiusattu. Sauri uskoo vahvasti, että koulukiusaamisen suurin ongelma on yhteisön piittaamattomuus.

- Jonkun on oltava sen verran rohkea, että menee sanomaan koulukiusaajalle, että noin ei toista ihmistä kohdella. Harvoin koulukiusaus on niin määrätietoista, että se ei loppuisi, etenkin jos kaveripiiri puuttuu siihen.

Saurin mukaan hälytyskellojen tulee soida, jos ihminen eristäytyy yhteisöstä.

- Se on sen merkki, että ihminen alkaa kehittää omaa maailmaa, josta ei tiedetä. Joskus sieltä maailmasta tulee tällaisia tekoja, joita on nyt nähty Jokelassa ja Kauhajoella. Vanhempien on pysyttävä puheväleissä nuoren kanssa. Tähän ei ole patenttiratkaisua, arkisen puheyhteyden tulisi säilyä, Sauri sanoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat