Mielenterveysongelmat vaikeuttavat opintoja yhä enemmän

Hoitoon hakeutumisen kynnys on kuitenkin madaltunut ja apua osataan hakea aiempaa varhaisemmassa vaiheessa.

Opiskelijoiden mielenterveysongelmat heijastuvat yhä vahvemmin suoriutumiseen opinnoissa. Toisaalta apua osataan hakea aiempaa varhaisemmassa vaiheessa, jolloin mahdollisuudet hoitaa ongelmia ovat aiempaa paremmat, sanoo Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön johtajapsykiatri Kari Pylkkänen.

Tuore tutkimus kertoo, että psyykkiset ongelmat haittasivat merkittävästi opiskelua noin puolella niistä, jotka hakivat ensimmäistä kertaa YTHS:n kautta apua mielenterveysongelmiinsa. Edellisen kerran asiaa tutkittiin vuonna 1997, jolloin merkittävästi opiskelua haittaavia ongelmia oli alle 40 prosentilla apua hakeneista. Tutkimuksessa oli mukana sata opiskelijaa.

Hyvänä asiana Pylkkänen pitää sitä, että hoitoon hakeutumisen kynnys on madaltunut. Myös miesopiskelijat tohtivat tulla hakemaan apua mielenterveysongelmiinsa.

-Työkyvyn säilyttäminen näyttää olevan keskeinen kysymys kaikkialla yhteiskunnassa, nyt se nousee arvoon arvaamattomaan myös opiskelijaterveydenhuollossa.

Jonot mielenterveyspalveluihin ovat kasvaneet edellisen tutkimuksen ajoista, mutta myös opiskelijamäärät ovat kasvaneet.

-YTHS:ssä mielenterveyteen on satsattu ihan aidosti. Siellä on laadittu ohjelma, miten palveluja ja niiden saatavuutta voitaisiin pala palalta parantaa. Myös resurssit ovat kasvaneet samassa tahdissa kuin opiskelijamäärätkin. Tästä huolimatta kysynnän lisääntyminen kasvattaa jonoja, sanoo Pylkkänen.

Opiskelijoiden psykoterapia arvioitavana

Mitään yhtä syytä opiskelijoiden mielenterveysongelmien lisääntymiseen ei tiedetä, vaan vaikuttamassa on useita yhteiskunnallisia ja perherakenteisiin ja opiskeluympäristöön liittyviä syitä. Yksilöön kohdistuvat paineet ovat lisääntyneet kuten kaikkialla työelämässä. Itse asiassa häiriöiden esiintyvyys ei olekaan muuttunut, mutta ne heijastuvat selviytymiseen opinnoissa ja työelämässä vahvemmin kuin aiemmin.

Suunnitteilla olevan opiskeluaikojen rajaamisen Pylkkänen ei usko lisäävän mielenterveysongelmia. Päinvastoin hän arvelee, että selvät, realistiset rajat siihen elämänvaiheeseen voivat olla monelle helpottavaakin. Sen sijaan uudistuksesta voi kyllä seurata sosiaalisia ongelmia, joihin opiskelijajärjestöt ovat kiinnittäneet huomiota.

Poliittinen keskustelu, joka maassa käytiin viime vuonna psykoterapiakuntoutuksesta, koskee myös opiskelijoita. Aivan lähitulevaisuudessa YTHS neuvottelee sosiaali- ja terveysministeriön kanssa siitä, miten muuttunut työnjako kuntien ja Kelan kanssa heijastuu opiskelijoiden psykoterapiakuntoutukseen.

-Tärkeä kysymys on, käytetäänkö tässä jotain erityisjärjestelyjä. Tämä on nyt tämän syksyn ajankohtainen asia, jonka ratkaisua ei vielä tiedetä, sanoo Pylkkänen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat