Mielenterveysongelmat syynä kolmannekseen työkyvyttömyyseläkkeistä

Mielenterveyden häiriöt ovat lisänneet varhaisempaa eläkkeelle siirtymistä. Mielenterveysongelmat selittävät nykyään jopa kolmanneksen työkyvyttömyyseläkkeistä.

Tärkeimpänä syynä työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisessä ovat edelleen tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Ne selittävät 34 prosenttia työkyvyttömyyseläkkeistä.

- Suurin osa tuki- ja liikuntaelinten sairauksista ovat rappeumista johtuvia, kertoo ylilääkäri Jukka Kivekäs Keskinäisestä Työeläkevakuutusyhtiö Varmasta.

Kivekkään mukaan tuki- liikuntaelinsairauksista kärsivät saavat nykyään paremmin apua. Esimerkiksi tekonivelkirurgia auttaa työntekijöiden urien pidentämisessä.

- Työyhteisön hyvinvoinnilla on myös suuri merkitys siihen, miten sairaus koetaan työssä. Tuki- ja liikuntaelinsairauksien kohdalla olennaista on se, että työ järjestellään niin, ettei sairas ihminen joudu nostelemaan ja kumartelemaan liiaksi.

Kivekäs lisää, että työjärjestelyillä on merkitystä sille, kokeeko henkilö olevansa tervetullut työpaikalle sairaudestaan huolimatta.

Masennus yhä suurempi syy

Mielenterveyden sairauksista erityisesti masennus on yhä useammin syynä ennenaikaiseen eläkkeeseen.

- Masennuksen osuus on kasvanut lähes kymmenkertaiseksi 1980-luvun alusta. Viime vuosina masentuneisuuden osuus työkyvyttömyyseläkkeissä on vakiintunut noin neljään tuhanteen, Kivekäs kertoo.

Kivekkään mukaan mielenterveyssairauksien osuus on huolestuttavan suuri. Se kuvaa hänestä sitä, että työtehtävien sisältö on muuttunut.

- Työ on paljon enemmän informaationkäsittelyä ja kykyä tulla toimeen ihmisten kanssa. Työ vaatii paljon enemmän henkistä toimintakykyä kuin vaikka 15 vuotta sitten.

Masentuneita on Kivekkään mukaan aiemmin eristetty työpaikalta liiaksi.

- Masentuneilla on ollut kovin pitkiä sairaslomia. Psykiatrinen sairaanhoito ei ole myöskään osannut tehdä yhteistyötä työterveydenhuollon kanssa. Lisäksi työpaikoilla ei ole ymmärretty osa-aikaisen työn mahdollisuuksia.

Masennuksen syyt eivät johdu ainoastaan työnteosta, Kivekäs sanoo. Masennus on koko elämätilanteen kokonaisuuden aiheuttama sairaus, joka usein oirehtii työssä.

"Työuran pidentäminen tuomittu onnistumaan"

Tutkimusten perusteella suomalaiset haluaisivat jäädä eläkkeelle 63-vuotiaina. Aiemmin ihanne oli alhaisempi, 60 vuotta.

- Asenteet ovat muuttuneet suuresti. Työurien pidentyminen nähdään pääosin positiivisena asiana. Toki asenteet riippuvat myös työn sisällöstä.

Työurien pidentyminen on Kivekkään mukaan tuomittu onnistumaan, sillä ihmisten terveydentila ja koulutustaso ovat parantuneet. Kivekäs korostaa esimiestyön tärkeyttä työssä jaksamisessa.

Viime vuonna joka kolmas eläkkeelle siirtyneistä suomalaisista jäi työkyvyttömyyseläkkeelle ennen varsinaista eläkeikää. Eläkkeelle jäi yhteensä noin 80 000 henkilöä. Heistä 27 000 jäi työkyvyttömyyseläkkeelle.

Nuorimmat työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvät ovat 16-vuotiaita. Valtaosa jää työkyvyttömyyseläkkeelle kuitenkin yli 50-vuotiaina eli silloin, kun työuran loppu jo häämöttää.

Katso ylilääkäri Jukka Kivekkään haastattelu: (Huomenta Suomi 1.12.2010)

Lue myös:

    Uusimmat