Mielenterveys entistä selvemmin esiin EU:ssa

Mielenterveyskysymykset halutaan nostaa entistä selkeämmin EU:n asialistalle. Kuluttaja- ja terveysasioista vastaavan EU-komissaarin David Byrnen mukaan etenkin lasten ja nuorten mielenterveyteen on syytä kiinnittää huomiota.

-Nykyisellään julkisessa terveydenhuollossa ei ole erityisiä mielenterveysohjelmia, sellaisia kuin syöpä- ja aids-ohjelmat tai huumeiden käytön vastaiset ohjelmat, sanoi Byrne tänään Tampereella eurooppalaisen mielenterveyskonferenssin avajaisissa. Byrnen mukaan konferenssin järjestäminen Suomen puheenjohtajakaudella osoittaa kiitettävää aloitteellisuutta. Työtä mielenterveyden puolesta on jo sekin, että aiheesta keskustellaan ja se nostetaan esille.

Peruspalveluministeri Eva Biaudet n mukaan Suomi pyrkii huolehtimaan siitä, että mielenterveyskysymykset eivät jää vain oman puheenjohtajakauden painotukseksi. Hän aikoo keskustella aiheesta keskiviikkona seuraavien puheenjohtajamaiden eli Portugalin ja Ruotsin sosiaali- ja terveysministerien kanssa.

Yksi tärkeä lähiaikojen tavoite on komissaari David Byrnen mukaan laatia suosituslista siitä, miten kaikkien EU-maiden tulisi terveyspolitiikassaan kiinnittää huomiota mielenterveyden edistämiseen. Kyse ei hänen mukaansa ole pelkästään terveydenhoidosta, vaan myös esimerkiksi koulujen toimintatavoista ja työttömyyden vaikutuksesta mielenterveyteen.

Tähän mennessä on jo aloitettu selvityshanke kuusivuotiaiden ja sitä nuorempien lasten mielenterveyden edistämisestä. Tavoitteena on koota tietoa eri jäsenmaiden hyviksi osoittautuneista toimintamalleista ja hahmottaa niiden pohjalta yhteiseurooppalaisia periaatteita.

Toisessa EU-maat kattavassa hankkeessa on pyritty selventämään käsitteitä eli luomaan yhteiseurooppalaiset määritelmät sekä mielenterveydelle että erilaisille sairauksille ja häiriöille.

-On välttämätöntä, että myös terveyspolitiikan tekijät ymmärtävät ne, ei pelkästään mielenterveyden asiantuntijat, tiivisti Byrne. Kolmipäiväinen mielenterveyskonferenssi Tampereella on yksi Suomen EU-puheenjohtajakauden virallisia kokouksia. Sen järjestäjiä ovat sosiaali- ja terveysministeriö, Stakes ja EU:n komissio.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat