Mielenterveyden häiriöt yleistyvät

Huolestuttavaa on erityisesti lasten ja nuorten masennuksen yleistyminen.

Mielenterveydellisten häiriöiden aiheuttamat haitat muun muassa suomalaisten työssä selviytymisessä syvenevät.

Viime vuonna mielenterveyden häiriöiden takia alkoi jopa yli 61 000 sairauspäivärahakautta, joista yli puolen taustalla oli masennus. Kasvua masennuksen takia sairauspäivärahalle joutuneiden määrässä tämän vuoteen 2000 verrattuna oli miesten kohdalla 25 prosenttia ja naisten kohdalla 38 prosenttia.

Kaikkiaan mielenterveyden häiriöiden vuoksi korvattuja päivärahapäiviä kertyi viime vuonna yli 4 miljoonaa. Tämä on liki neljännes kaikista korvatuista sairauspäivärahapäivistä.

Suomessa asui viime vuonna lisäksi reilut 256 000 työkyvyttömyyseläkkeensaajaa, joista 44 prosenttia oli eläkkeellä mielenterveydellisistä syistä. Mielenterveyden häiriö on edelleen yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisen syy.

Tutkimusprofessori Raimo Raitasalo ja pääsuunnittelija Kaarlo Maaniemi arvioivat tuoreessa Sosiaalivakuutus-lehdessä, että ongelma heijastuu myös lapsiin. Kuuden viime vuoden aikana mielenterveyden häiriöiden takia hoitotukea saaneiden 11-15 -vuotiaiden määrä kasvoi 3 000:sta yli 5 000:een.

Tutkijat muistuttavatkin, että taloudellisten kustannusten lisäksi mielenterveyden häiriöt aiheuttavat suuria inhimillisiä menetyksiä.

- Terveydenhuolto pystyy nykyisin melko tehokkaasti tunnistamaan masennuksen ja muitakin mielenterveyden häiriöitä, mutta hoidon osalta pääpaino on sairauslomissa ja lääkehoidossa. Psykososiaalisen hoidon ja mielenterveyskuntoutuksen käyttö ovat harvinaisia poikkeuksia. Katkokset ja viiveet prosessin eri vaiheiden välillä merkitsevät mielenterveys- ja masennuspotilaille sairauden pitkittymistä, passivoitumista ja pakoa työelämästä, arvioivat Raitasalo ja Maaniemi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat