Mainos

Mielenosoituslakko pysäyttää satamat kahdeksi päiväksi

Satamien tavarakuljetukset pysähtyvät huomisaamuna SAK:laisen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n mielenilmauslakon johdosta. Työnseisaus estää tavarakuljetukset Suomen satamissa huomenna ja tiistaina, mutta ei vaikuta matkustajaliikenteeseen.

AKT:n työnseisaus on osa eurooppalaisten ammattiliittojen kampanjaa, jolla pyritään vaikuttamaan Euroopan parlamentin käsittelyssä olevaan esitykseen EU:n satamapalveludirektiivistä.

Mielenosoituslakkoja järjestetään useissa EU:n jäsenmaissa. Siihen ovat olleet osallistumassa ainakin Saksan, Ranskan, Belgian ja Tanskan, Portugalin, Espanjan sekä Hollannin ammattiliitot.

Eurooppalaiset satamatyöntekijöiden järjestöt haluavat painostustoimilla vaikuttaa direktiiviesityksen sisältöön, jonka pelätään heikentävän tarpeettomasti työntekijöiden asemaa ja ahtaustyön turvallisuutta.

Vastustusta herättää lähinnä esitykseen sisältyvä ns. itsekäsittelyoikeutta koskeva muutos. Sen perusteella tavaran lähettäjä tai vastaanottaja voisi itse hoitaa tavaran käsittelyn satamissa. Nykyisin tavaran lastaus aluksiin ja purku aluksista on tehtävä ahtausliikkeiden kautta. Jatkossa työn voisivat tehdä laivojen tai muu varustamojen palveluksessa oleva henkilöstö.

Lakko ruuhkauttaa tavarasatamat

Työnantajajärjestöissä painostustoimia on pidetty kohtuuttomina. Myös niiden kohdetta pidetään vääränä, sillä EU:n päätöksistä joutuvat nyt kärsimään yritykset.

Lakon välittömiä vahinkoja lieventää se, että tapahtuma on ollut tiedossa noin viikon ajan, ja siihen on voitu varautua etukäteen. Lakon vuoksi kaikki lastaus- ja varastotyöt ovat pysähdyksissä keskiviikkoaamuun asti.

Merikuljetukset saattavat lakon vuoksi viivästyä useitakin päiviä, sillä lakko vaikeuttaa töitä sekä lähtö- että määräsatamissa. Myös lakon jälkeisen ruuhkan purku aiheuttaa viivästyksiä.

Vaikka lakko ei muutoin vaikuta matkustajaliikenteeseen, ainakin Helsingistä Saksaan liikennöivän lastilautan lähtö lykkäytyy tiistaista keskiviikkoon.

Kyseessä on jo neljäs satamadirektiivin johdosta järjestetty kansainvälinen mielenilmaus. AKT on ollut kansainvälisissä "toimintapäivissä" mukana viimeksi tammikuun puolivälissä, jolloin järjestettiin vuorokauden mittainen työnseisaus. Viime kesäkuussa AKT pysäytti samasta syystä työt satamissa useiden tuntien ajaksi.
Direktiiviä käsitellään EU:n parlamentissa huomenna ja tiistaina. Se on tulossa voimaan aikaisintaan vuoden 2005 alussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.