Mainos

Mielenosoitus Belgradissa kiellosta huolimatta

Serbian presidentin Slobodan Milosevicin vastustajat uhmasivat tänään poliisin varoitusta ja järjestivät hallituksenvastaisen mielenosoituksen. Sisäministeriön eilisen ilmoituksen mukaan liikennettä häiritsevät mielenosoitukset on kielletty.

Noin 5 000 opiskelijaa kokoontui puolilta päivin Belgradin keskustaan. Mielenosoittajien määrä oli pienempi kuin aikaisemmin, mutta ilmapiiri yhtä päättäväinen kuin aikaisemminkin. Opiskelijat siirsivät mielenosoituksen jalkakäytävälle, jotta liikenne ei häiriintyisi.

Zajedno-oppositioliike suunnitteli iltapäiväksi toista mielenosoitusta, jonka arveltiin muodostuvan suuremmaksi. Oppositio näytti luottavan siihen, että tavallisen kansan laaja tuki mielenosoituksille estää poliisia toteuttamasta marssikieltoa Belgradissa.
-Jokin aika sitten poliisi antoi samanlaisen määräyksen, muttei tehnyt mitään sen toteuttamiseksi, kertoi opiskelijoiden edustaja Mira Milosevic.

Tiistaisessa opposition ja hallituksen kannattajien välisessä mielenosoituksessa loukkaantui ainakin 58 ihmistä. Yksi haavoittui vakavasti luodista, jonka ampui Milosevicin kannattaja. Hallituksen kannattajia tuotiin busseilla ja junilla maaseudulta Belgradiin jouluaatoksi.

Mielenosoitukset alkoivat, kun Milosevic ei hyväksynyt opposition voittoa monin paikoin kunnallisvaaleissa 17. marraskuuta. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj esittää näkemyksensä kunnallisvaaleista lähipäivinä.

Tilanne jakaa idän ja lännen

Yhdysvallat syytti presidentti Milocevicia väkivaltaisuuksien syntymisestä Belgradissa. Yhdysvaltain hallitus katsoi tiedotteessaan Milosevicin ja hänen hallituksensa olevan itse vastuussa jouluaaton mielenosoitusten muuttumisesta kahakoinniksi.

Venäjä puolestaan varoitti joulupäivänä ulkopuolisia sekaantumasta Serbian jännittyneeseen tilanteeseen. Käsityksensä Serbian tilanteesta lausuivat sekä parlamentin alahuone duuma että Venäjän ulkoministeriö.
(STT-DPA-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.