Mielenosoituksia Israelia vastaan läpi arabimaiden

Sadattuhannet ihmiset osoittivat pääsiäisenä arabimaissa mieltään Israelin sotilastoimia vastaan. Myös USA:n toimintaa on kritisoitu.

Mielenosoituksia järjestettiin Egyptissä, Libanonissa, Jordaniassa, Libyassa, Irakissa ja Sudanissa. Myös Kiinassa osoitettiin tukea saarretulle palestiinalaisten presidentille Jasser Arafatille.

Egyptin mellakkapoliisi käytti kyynelkaasua hajottaakseen tänään Israelin vastaisen mielenosoituksen Kairossa. Poliisi esti tänään yliopisto-opiskelijoiden, toimittajien ja taiteilijoiden marssin Israelin suurlähetystöön, missä mielenosoittajien oli määrä luovuttaa palestiinalaisia tukeva kannanotto israelilaisille.
Mielenosoittajat olivat kokoontuneet pääsiäisenä päivittäin.

Libanonilaiset ja palestiinalaiset pakolaiset järjestivät puolestaan mielenosoituksen Yhdysvaltain suurlähetystön edustalla Beirutissa. Mielenosoittajat vastustivat erityisesti Arafatin päämajan piiritystä Ramallahissa. He tuomitsivat myös Yhdysvaltain tuen Israelin sotatoimille palestiinalaisalueilla.

Beirutissa mielenosoittajat vannoivat tekevänsä iskuja eri puolille maailmaa, jos Israelin armeija vahingoittaa Arafatia. - Jos hän kuolee, kaappaamme lentokoneita ja räjäytämme suurlähetystöjä, lauloi pääosin palestiinalaispakolaisista koostunut väkijoukko.

Libyassa maan johtaja Muammar Gaddafi johti kymmenientuhansien ihmisten mielenosoitusta Tripolissa. Hän kehotti arabimaita avaamaan rajansa ja sallimaan libyalaisten vapaaehtoisten mennä Jerusalemiin tukemaan Jasser Arafatia. Gaddafi kysyi muilta arabimailta, miksi nämä varustavat armeijoitaan, "kun niitä ei kuitenkaan käytetä Palestiinan naisten ja lasten puolustamiseen"?

Jordaniassa turvallisuusjoukot yrittivät estää mielenosoituksia. Myös Irakissa, Mauritaniassa ja Sudanin pääkaupungissa Khartumissa järjestettiin mielenosoituksia.

Pekingissä noin sata mielenosoittajaa kokoontui palestiinalaisten lähetystön edustalle tuomitsemaan Israelin sotatoimet ja osoittamaan tukea Arafatille. Mielenosoittajat olivat pääosin arabimaiden diplomaatteja, opiskelijoita ja liikemiehiä.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat