Mielenosoitukset odottavat Bushia Euroopassa

George W. Bush kohtaa mielenosoituksia vierailullaan Roomassa ja Pariisissa. Bushin Euroopan-vierailu on ensimmäinen matka, jonka hän tekee Abu Ghraibin vankien kidutusten paljastuttua.

George W. Bush

Arviolta 10 000 italialaispoliisia on ryhtynyt valvomaan turvallisuutta Roomassa, jonne Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin odotetaan saapuvan myöhään illalla. Bushin

Euroopan-vierailu huipentuu sunnuntaina Normandian maihinnousun 60-vuotisjuhlallisuuksiin Ranskassa, mutta sitä ennen häntä odottavat mielenosoitukset sekä Roomassa että myöhemmin Pariisissa.

Irakin sotaa vastustavat italialaiset toivottavat Bushin tervetulleeksi suurmielenosoituksella huomenna. Italialaisten enemmistö haluaa, että noin 2 700 italialaissotilasta - Yhdysvaltain johtaman koalition kolmanneksi suurin joukko - vedetään pois Irakista.

Yhdysvaltain Rooman-lähetystö on kehottanut amerikkalaisia pysyttelemään poissa Rooman keskustasta mielenosoituksen aikana, sillä vastalauseen pelätään muuttuvan väkivaltaiseksi.

Globalisaatioon kriittisesti suhtautuvat aktivistit uhkaavat tukkia metroliikenteen Roomassa osana Bushia vastaan suunnattuja mielenosoituksia. Aktivistien suunnitelmissa on vallata metroasemia ja estää näin junia kulkemasta aamulla, jolloin on muutenkin odotettavissa ruuhkia.

Satoja bussireittejä on nimittäin jouduttu muuttamaan Bushin vierailun takia.

Bushin Rooman-vierailuun on valmistauduttu valtavin turvatoimin: 10 000 poliisia ja sotilasta valvoo järjestystä ja pienkoneita on kielletty lentämästä kaupungin ilmatilassa.

Bush tapaa myös paavin

Bush tapaa myös paavi Johannes Paavali II:n, jonka kanssa presidentti on yhtä mieltä mm. abortinvastustamisessa. Toisaalta paavi on moneen otteeseen arvostellut tiukasti Bushin Irakin-sotaretkeä.

- On hyvä, että Bush tulee, sillä paavilla on yhtä ja toista sanottavaa hänelle, sanoi paavin edustaja, kardinaali Pio Laghi Corriere della Sera -lehden haastattelussa.

Lauantaina Pariisissa Bushia odottaa niin ikään mielenosoitus, jossa vastustetaan Irakin sotaa. Monet ranskalaiset ovat kuitenkin sitä mieltä, että vastalause on ajoitettu väärin Normandian maihinnousun juhlallisuuksien vuoksi.

Heidän mielestään Bushin Irakin-politiikan arvostelu ei saisi jättää varjoonsa amerikkalaisten merkittävää osuutta toisen maailmansodan sotaponnistuksissa.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-TT)

Lue myös:

    Uusimmat