Mainos

Mielenosoitukset laajenevat Jugoslaviassa

Jugoslavian opposition liikehdintä presidentti Slobodan Milosevicia vastaan jatkuu. Oppositio vaatii Milosevicia tunnustamaan huomiseen iltapäivään mennessä, että opposition ehdokas Vojislav Kostunica voitti maan presidentinvaalit jo ensimmäisellä kierroksella.

Lakot ja mielenosoitukset presidentti Slobodan Milosevicia vastaan ovat laajentuneet Jugoslaviassa. Poliisi on vallanut lakkoilleen Kolubaran kaivosalueen, pidättänyt sen johtajia ja käskenyt työntekijöiden lähteä.
7500 kaivostyöläistä on ollut lakossa jo kuusi päivää vaatien Milosevicia luopumaan vallasta. Läheisistä kylistä on tullut myös tuhansia vihaisia ihmisiä lakkoilaisten tueksi.

Jugoslavian opposition julistama lakko- ja mielenosoituskampanja alkoi maanantaina. Kampanjan avulla yritetään pakottaa Milosevic tunnustamaan tappionsa viime sunnuntaina pidetyissä presidentinvaaleissa. Milosevic on julistanut toisen äänestyskierroksen ensi sunnuntaiksi. Opposition mukaan Kostunica sai yli puolet äänistä ensimmäisellä kierroksella ja toista kierrosta ei näin tarvita.

Mielenosoittajat ovat sulkeneet kahden päivän aikana katuja liikenteeltä useissa kaupungeissa. Kaupat ja koulut ovat monin paikoin sulkeneet ovensa. Nyt mielenosoitukset ovat leviämässä postiin. Postin työntekijöiden ilmoitettiin pitävän kahden tunnin mielenosoituslakon iltapäivällä. Useita satoja tuhansia ihmisiä on osallistunut mielenosoituksiin alkuviikosta.

Suurmielenosoitus huomennaBelgradissa on määrä järjestää huomenna suurmielenosoitus. Opposition mukaan mielenosoitukseen on tulossa valtaisa määrä ihmisiä.
-Järjestämme valtaisan mielenosoituksen tehdäksemme hänelle (Milosevicille) selväksi jälleen kerran, että hän hävisi vaalit, sanoi oppositiojohtaja Milan Protic B2-92-radioaseman haastattelussa.
-Sen jälkeen otamme vallan paikallistasolla kaikkialla siellä, missä olemme voittaneet. Ja kaikki nämä alueet ... julistavat Vojislav Kostunican tämän maan presidentiksi, Protic sanoi.

Jugoslavian valtiollinen energiayhtiö ilmoitti keskiviikkona, että sähköä ryhdytään säännöstelemään neljän tunnin jaksoina, koska hiilivarastot olivat huvenneet vaarallisen pieniksi. Lakkoilevat kaivostyöläiset sanoivat viranomaisten yrittävän kääntää yleisen mielipiteen lakkolaisia vastaan.

Venäjä ei kelpaa välittäjäksi

Jugoslavian oppositiojohtaja Vojislav Kostunica sanoi venäläisen ORT-televisiokanavan haastattelussa, että tässä tilanteessa olisi "vastuutonta" lähteä Belgradista. Tämän katsottiin merkitsevän sitä, että Kostunica hylkää Venäjän neuvottelutarjouksen.
-Olemme nyt sellaisessa tilanteessa, että olisi vastuutonta lähteä maasta. Maassa on jännitteitä: lakkoja ja protesteja, Kostunica kiteytti.
-Tarjous jonka sain - mistä kiitos presidentti Putinille ja Venäjän hallitukselle - ei myöskään ollut täysin selvä, hän jatkoi.

Kostunica myös kritisoi Venäjää siitä, että se piti vaalin ensimmäisen kierroksen tulosta laillisena.
-Venäjän kaltaisella suurella maalla on välttämättä suuri vaikutusvalta Balkanilla. Mutta sen on tehtävä kantansa selvemmäksi, Kostunica sanoi.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.