Mainos

Mielenosoitukset jatkuvat Georgiassa

Mielenosoittajat vaativat Georgiaan ennenaikaisia vaaleja, koska heidän mukaansa presidentti Mihail Saakashvili on pettänyt lupauksensa demokratiasta.

Georgiassa oppositio on jatkanut mielenilmauksiaan ennenaikaisten parlamenttivaalien puolesta. Pääkaupunki Tbilisiin parlamenttitalon edustalle kerääntyi noin 5000 ihmistä.

Määrä oli varsin pieni verrattuna eiliseen, jolloin jopa 70 000 ihmistä osallistui suurmielenosoitukseen samalla paikalla. Yli 200 mielenosoittajaa vietti yönsä parlamenttitalon edessä.

- Emme aio perääntyä. Pysymme täällä loppuun asti, vakuutti oppositiopuolue Yhtenäisen Georgian johtaja George Tsagareishvili.

Opposition mielestä presidentti Mihail Saakashvili on pettänyt lupauksensa demokratiasta ja korruption vastaisesta taistelusta. Eilinen mielenilmaus on ollut suurin sen jälkeen, kun presidentti nousi valtaan rauhallisten joukkokokousten siivittämänä neljä vuotta sitten.

Ulkovallat ovat kehuneet Saakashvilin tekemiä uudistuksia, joilla maahan on pyritty juurruttamaan demokratiaa ja markkinataloutta. Opposition mukaan nämä uudistukset ovat kuitenkin vain savuverhoa, jolla peitetään hallituksen ylimielisyys, vallan väärinkäyttö ja kasvavat tuloerot.

Georgian hajanainen oppositio tiivisti rivejään syyskuussa, kun entinen puolustusministeri Irakli Okruashvili pidätettiin ja pakotettiin lähtemään maasta.

Saakashvili nousi äänivyöryllä presidentiksi

Saakashvili sai lähes sadan prosentin äänivyöryn vuoden 2004 presidentinvaaleissa. Hän herätti toivon muutoksesta korruption riuduttamassa tasavallassa, kun Neuvostoliiton entinen ulkoministeri Eduard Shevardnadze oli painostettu eroamaan maan johdosta.

Saakashvili alkoi kampanjoida vallan väärinkäytöksiä vastaan, kun hänet valittiin oikeusministeriksi vuonna 2000. Erimielisyydet Shevardnadzen kanssa johtivat eroon seuraavana vuonna.

Saakashvilista tuli opposition näkyvin johtaja vuoden 2003 parlamenttivaalien jälkeisissä mielenosoituksissa. Hänen tukijansa valtasivat rauhanomaisesti parlamenttirakennuksen ja pakottivat Shevardnadzen jättämään tehtävänsä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.