Mainos

Mielenosoittajia uhataan Iranissa teloituksilla

Sadattuhannet iranilaiset marssivat keskiviikkona Teheranin yliopiston läheisyydessä osoittaen tukeaan maan islamistiselle järjestelmälle. Maan kansallisen yhtenäisyyden puolesta järjestetty marssi oli kutsuttu koolle hallituksen toimesta.

Mielenosoituksessa puhunut korkea-arvoinen iranilainen viranomainen varoitti demokratian puolesta mieltään osoittaneita opiskelijoita mahdollisesta teloittamisesta.
-Viime päivien mellakoihin, julkisen omaisuuden tuhoamiseen ja järjestelmänvastaisiin hyökkäyksiin osallistuneita rangaistaan moharebeinä (Jumalaa vastaan taisteleva) ja mofsedeina (korruptiota levittävä), sanoi kansallisen turvallisuusneuvoston sihteeri Hassan Rowhani. Hän lupasi myös, että maassa toimeenpannaan "perusteellisia puhdistuksia".
Rowhanin mainitsemista rikoksista seuraa tavallisesti islamilaisen lain mukaan kuolemanrangaistus.

Monet marssijat kantoivat edesmenneen ajatollahin Ruhollah Khomeinin kuvaa. He huusivat Yhdysvaltain ja Israelin vastaisia iskulauseita. Myös hallituksen virallisen lausunnon mukaan Yhdysvallat ja muut "vihamieliset voimat" ovat syypäitä viime päivien mellakoihin. Marssi televisioitiin suorana lähetyksenä. Tapahtumassa soitettiin isänmaallisia lauluja ja esiteltiin vuosien 1980-88 Irakin vastaisen sodan sankareiden kuvia.

Islamistien marssin alkaessa Teheranin matkapuhelimet lakkasivat toimimasta. Paikallinen puhelinyhtiö ei kommentoinut asiaa. Eräät tietoliikenneinsinöörit kuitenkin sanoivat, että matkapuhelinliikenteen päälinkkiasema oli kytketty tahallisesti pois päältä. Opiskelijat ovat käyttäneet matkapuhelimia mielenosoitustensa johtamiseen.

Lisää valtuuksia turvallisuusjoukoille

Iranin ylin johtaja ajatollah Ali Khamenei antoi islamistiselle Basij-taisteluryhmälle valtuudet hajoittaa mielenosoitukset, jotka ovat jatkuneet viikon ajan opiskelijoiden vaatiessa demokratiaa maahan.

-Minun Basij-lapsieni täytyy ylläpitää valmius mennä mihin hyvänsä tilanteeseen murskaamaan viholliset. Kahden päivän ajan ulkomaisten vihollisten ja korruptoituneiden poliittisten ryhmien tukemina ovat rikollisjoukot tuhonneet julkista omaisuutta Teheranissa, sanoi Khamenei puheessaan kansalle myöhään eilen.

Iranin puolustusministeri Ali Shamkhani puolestaan antoi Teheranin opiskelijamielenosoittajille uhkavaatimuksen. Shamkhani sanoi Iranin uutistoimisto Irnalle, että Iranin turvallisuuspalveluilla on määräys käyttää kaikkia tarvittavia keinoja estääkseen levottomuudet.
(STT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.