Mainos

Mielenosoittajat yrittivät rynnätä sisään EU-kokouspaikalle

Joukko mielenosoittajia yritti tänään rynnäköidä poliisiketjujen läpi Kööpenhaminan Bella Centeriin, jossa EU-huippukokous oli koolla. Järjestäjien mukaan mielenosoitukseen otti osaa noin tuhat henkeä, joista osa oli varustautunut suojuksin ja kilvin ja yritti rynnätä sisään.

Poliisi tukki kuitenkin reitin bussimuurilla ja mielenosoittajat lähtivät aikansa huhkittuaan takaisin keskustaan. Poliisin mukaan kukaan ei loukkaantunut eikä ketään pidätetty. "Väkivallattomaksi tottelemattomuusaktioksi" nimitetyn mielenosoituksen osanottajien tavoite oli päästä kokouspaikalle esittämään mielipiteitään EU-johtajille ja vaatimaan muusta maailmasta eristäytyvän "linnake-EU:n" purkamista.

Tempaus oli osa Globale Rödder -liikkeen kampanjapäivää. Suomalaisia mielenosoittajia oli vihreiden nuorisojärjestön puheenjohtajan Markus Draken mukaan paikalla muutama kymmenen. Kööpenhaminan poliisi ilmoitti pidättäneensä yhdeksän henkeä lisää mm. hasiksen hallussapidosta, poliisin eristyslinjan ylittämisestä ja epäiltyinä varastetun tavaran hallussapidosta. Yön aikana oli pidätetty yhteensä 28 henkilöä. Rajoilla oli käännytetty kaikkiaan kuusi henkilöä; viisi norjalaismiestä ja yksi ruotsalainen nainen. Suomalaisia mielenosoittajia ei iltapäivään mennessä ollut pidätetty tai käännytetty.

Mielenosoittajat marssivat Kööpenhaminassa suvaitsuvaisuuden puolesta ja vastustavat EU:n pakolaispolitiikkaa sekä aikeita hyökätä Irakiin. Illan mielenosoitukseen osallistuva Sosialistiliiton aktiivi Juhani Lohikoski ei silti usko tilanteen muuttuvan väkivaltaiseksi:

- Nämä isot mielenosotukset, joita ollaan järjestämässä ja joihin odotetaan kymmeniä tuhansia ihmisiä, saattavat olla äänekkäitä ja niissä voi olla tiukkoja vaatimuksia. Silti niiden tavoitteena ei ole hakea yhteenottoa poliisin kanssa tai pyrkiä minnekkään kokousalueelle. Enemmänkin pyrkimys on, osoittaa joukkovoimalla, että ihmiset haluavat sosiaalista Eurooppaa ja vastustavat sotaa. Sitä en sitten tiedä, mitä joku pieni marginaaliryhmä ehkä haluaa tehdä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.