Sadat osoittivat mieltä sudentappolupia vastaan – karkoituskeinojen hyödyntäminen unohdettu

Pari sataa mielenosoittajaa osallistui Helsingissä sudentappolupia vastustavaan mielenilmaukseen. 

Mielenosoittajien mielestä Suomen susikanta ei vielä kestä metsästämistä.

- Susi on edelleen uhanalainen laji eikä kanta ole uusimpienkaan tutkimustulosten mukaan vielä kestävällä tasolla. Susia ei voi suojella tappamalla, toteaa Luonto-Liiton susikampanjavastaava Ilkka Hiltunen.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) viime viikolla julkaiseman arvion mukaan Suomessa on tällä hetkellä 220 - 245 sutta. Vuosi sitten susikannan kooksi arvioitiin 140 - 155 yksilöä.

Rakentavia keinoja kaatolupien sijaan

Mielenosoittajat moittivat myös maa- ja metsätalousministeriön susipolitiikkaa.

- Ministeriön susipolitiikan keskiössä ovat kannanhoidolliset metsästysluvat. Me haluaisimme painottaa rakentavia keinoja. Petokonfliktien ehkäisemiseksi on olemassa suojauskeinoja ja karkoituskeinoja, joiden hyödyntäminen on jäänyt ihan puolitiehen. Lisäksi neuvonta- ja sovittelutoiminnassa on paljon kehittämisen varaa, moittii Hiltunen.

Mielenosoituskulkue matkasi Mannerheimintietä pitkin Eteläesplanadin kautta Senaatintorille ja maa- ja metsätalousministeriön eteen.

Mielenosoitukseen osallistunut Noora Karstinen vastustaa kaatolupien myöntämistä.

- Ymmärrän, että jos sudet tulee kotipihaan, se on vähän pelottavaa. Ei se silti oikeuta tappamaan susia. Sudet eivät ole mikään uhka ihmisille, sanoo Karstinen.

Mielenosoituksen järjestivät Luonto-Liitto, Animalia, Oikeutta eläimille, Maan ystävät, Vegaaniliitto ja pelastuskoirayhdistykset.

Viime viikolla hyväksytyn susikannan hoitosuunnitelman perusteella tänä vuonna myönnetään enintään 29 poikkeuslupaa susien kaatamiseen. Mielenilmauksia susien puolesta järjestettiin tänään myös Joensuussa ja Tampereella.

 

Lue myös:

    Uusimmat