Mielenosoittajat vaativat hallituksen eroa Libanonissa

Ainakin kolme ihmistä on kuollut mellakoinniksi muuttuneissa mielenosoituksissa.

Libanonin tilanne kiristyi jälleen, kun poliittisten ryhmittymien mielenosoitukset riistäytyivät avoimeksi mellakoinniksi. Ainakin kolme ihmistä on saanut surmansa ja satakunta haavoittunut hallituksen kannattajien ja vastustajien välisissä yhteenotoissa.

Yksi ihminen ammuttiin Beirutin pohjoisosassa ja kaksi Tripolin satamakaupungissa. Myös Byblosin ja Halban kaupungeissa käytiin kiivaita tulitaisteluja.

Beirutissa mielenosoitukset ovat sekoittaneet lentoliikenteen. Useat lentoyhtiöt peruuttivat reittilentonsa, kun Hizbollah-ääriliikkeen kannattajat sulkivat lentokentälle johtavan tien aamulla. Myös pääsy Beirutin satamaan on estetty.

Tuhannet ihmiset vaativat eri puolilla kaupunkia hallitusta eroamaan ja järjestämään ennenaikaiset vaalit. Oppositiopuolueet olivat kehottaneet eri alojen työntekijöitä osallistumaan päivän kestävään yleislakkoon.

"Tämä on vasta esimakua"

Libanonin pääministeri Fuad Siniora on viivästyttänyt mellakoiden vuoksi matkaansa Pariisiin Libanonin avustajamaiden kokoukseen. Siniora on useaan otteeseen torjunut opposition vaatimukset ja ilmoittanut sen sijaan käynnistävänsä laajan talousohjelman maan talouden tervehdyttämiseksi.

- Hallitus ymmärtää ainoastaan voimankäyttöä. Tämän päivän tapahtumat olivat vasta esimakua. Me pysymme täällä kunnes hallitus luovuttaa, vakuutti mielenosoituksiin Beirutissa osallistunut Jamil Wahb.

- Kiihdytämme toimintaamme päivä päivältä. Niin kauan kun he eivät kuuntele meitä, emme anna heidän levätä, sanoi puolestaan oppositiossa olevien kristittyjen johtaja Suleiman Franjieh al-Manar-televisiokanavalla.

Hallituksen kannattajat tuomitsivat mielenosoitukset:

- Tässä on käynnissä vallankumous ja vallankaappausyritys. Maa yritetään halvaannuttaa terrorismilla, hallitusrintamaan kuuluvien kristittyjen johtaja Samir Geagea sanoi al-Jazeera-kanavan haastattelussa.

Hallitusta tukevat sunnijohtaja Saad al-Haririn kannattajat ja osa kristityistä. Loput kristityt sekä Hizbollah- ja Amal-ryhmittymien kannattajat haluavat kaataa sen. Levottomuudet liittyvät Syyrian tukeman Hizbollah-liikkeen pyrkimykseen vahvistaa asemaansa maan johdossa.

Libanonin armeijalla ei juuri ole mahdollisuuksia puuttua mellakointiin, sillä se on siirtänyt tuhansia miehiä maan eteläosaan Syyrian rajalle sen jälkeen kun Hizbollahin ja Israelin välinen sota viime vuonna loppui. Lisäksi osa joukoista on vartioinut maan hallintorakennuksia Beirutin keskustassa joulukuun alusta lähtien, jolloin levottomuudet alkoivat.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat