Mainos

Mielenosoittajat rähinöivät G8-kokouksen alla Saksassa

Yli sata poliisia sai vammoja rajuissa välikohtauksissa, ja useiden mielenosoittajien kerrottiin loukkaantuneen. Myös Lontoossa on ollut mielenosoituksia. Valkoisiin pukeutuneet aktivistit vaativat köyhyyden nostamista maailmanpolitiikan puheenaiheeksi.

Mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa G8-huippukokouksen alla Rostockin satamakaupungissa Saksassa. Parintuhannen protestoijan joukko heitteli poliisia pulloilla ja kivillä sekä sytytti autoja tuleen.

Yli sata poliisia sai vammoja välikohtauksissa, ja myös useiden mielenosoittajien kerrottiin loukkaantuneen. Monet kaupungin liikkeistä valmistautuivat levottomaan yöhön suojaamalla näyteikkunansa.

Poliisin arvion mukaan Rostockiin saapui 20 000 ihmistä osoittamaan mieltään rikkaiden teollisuusmaiden huippukokousta vastaan. Järjestäjien mukaan kaupunkiin oli kokoontunut jopa 80 000 mielenosoittajaa.

Väkivaltaisesti käyttäytyneet protestoijat olivat pukeutuneet mustiin naamioihin ja huppuihin. He kuuluivat äärivasemmistolaiseen globalisaatiota vastustavaan ryhmään, paikallaolijat kertoivat. Poliisin mukaan he selvästi hakeutuivat yhteenottoihin virkavallan kanssa. Mielenosoittajat sen sijaan syyttivät poliisia provosoinnista.

Tilanne saatiin rauhoittumaan, kun poliisi eristi rähinöitsijät. Silminnäkijät kertoivat, että poliisi otti useita ihmisiä kiinni ja käytti kyynelkaasua ja vesitykkejä joukon hajottamiseen.

G8-huippukokous alkaa läheisessä Heiligendammissa keskiviikkona. Mielenosoittajat haluavat kiinnittää huomiota köyhyyteen ja globalisaation vaikutuksiin ja vaativat rikkaita maita panostamaan maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisuun.

Lauantain marsseilla nähtiin iskulauseina muun muassa tekstit "Maailmanrauha nyt!", "Vesi on ihmisoikeus" ja "Ei keskustelua kapitalismin kanssa". Osa mielenosoittajista oli pukeutunut Yhdysvaltain presidentti George W. Bushiksi tai Venäjän presidentti Vladimir Putiniksi.

Äärimmäiset turvatoimet

Turvatoimia kaupungissa kiristettiin, ja mielenosoittajien joukossa kiersi siviiliasuisia poliiseja. Ilmassa kierteli kaksi helikopteria. Poliisi tarkasti mielenosoittajien henkilöpapereita jo matkalla kaupunkiin tunnettujen rähinöitsijöiden seulomiseksi.

Viranomaiset pelkäsivät, että Rostockissa puhkeaisi samanlaisia väkivaltaisia mellakoita kuin aikaisemmin vastaavanlaisissa tapahtumissa Genovassa ja Göteborgissa.

Osa mielenosoittajista on uhannut tukkia teitä Rostockin lentokentän ympäristössä. Se vaikeuttaisi tilannetta, kun kokousvieraita alkaa saapua Britanniasta, Kanadasta, Ranskasta, Italiasta, Japanista, Venäjältä ja Yhdysvalloista.

Kokous viedäänkin läpi tiukkojen turvatoimien vallitessa. Jopa 16000 poliisia valvoo sen sujumista.

Lisäjännitystä tilanteeseen toi Saksan suurin uusnatsijärjestö, jonka oma G8-kokouksen vastainen mielenosoitus kiellettiin Schwerinissä Itä-Saksassa turvallisuussyihin vedoten. Järjestön edustajan mukaan uusnatsit aikovat osoittaa mieltään Rostockissa ja muualla maassa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.