Mainos

Mielenosoittajat piirittivät EU-toimiston Moskovassa

Viron Moskovan-suurlähetystön piiritys päättyi viime yönä. Myös Tallinnassa on ollut tänään rauhallista, mutta uusia levottomuuksia pelätään ensi keskiviikon voitonpäivänä.

Sadat Kremliä tukevat mielenosoittajat ovat piirittäneet päivällä EU:n toimiston Moskovassa. Nuoret kehottivat unionia heräämään ja havaitsemaan "fasismin nousun Virossa".

Nashi-nuorisoliikkeen järjestämään ilmaukseen osallistui noin 300 mielenosoittajaa. He vaativat vapaaksi liikkeen jäsentä, joka pidätettiin Virossa patsaskiistasta syntyneiden mielenosoitusten järjestämisestä.

Viron suurlähetystön piiritys Moskovassa loppui puolestaan viime yön aikana. Piiritys kesti kaikkiaan viikon.

Suurlähetystö ilmoitti aloittavansa normaalit konsulipalvelut, koska turvallisuus lähetystön ympärillä oli parantunut riittävästi. Ulkoministeri Urmas Paetin mukaan tilannetta seurataan kuitenkin jatkuvasti.

Venäjällä parlamentin ylähuoneen puhemies Sergei Mironov nimitti lähetystöä piirittäneiden nuorisojärjestöjen toimintaa "huliganismiksi" mutta korosti, että Viron toiminta Pronssipatsaan suhteen pitää tuomita.

- Vastauksemme tulee olla vahva, suurvallan vastaus, ei mitään pienikaliiberista huliganismia, joka ei tee kunniaa valtiollemme, Mironov sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Uutistoimisto Reutersin teollisuuslähteistä saaman tiedon mukaan Venäjä aikoo lähikuukausina siirtää tuntuvan osan Viron kautta kulkevista öljykuljetuksista omiin satamiinsa.

Venäläinen sijoitusyhtiö Arkon taas ilmoitti jäädyttävänsä investoinnit Viron satamiin, kunnes Pronssisoturi on palautettu entiseen paikkaansa.

Viron isot päivälehdet taas pitivät verkkosivuillaan näyttävästi esille Daily Telegraph -lehden uutista, jonka mukaan EU pyrkii estämään Venäjän WTO-jäsenyyden, ellei Venäjä lakkaa kiusaamasta pieniä naapureitaan.

Uutistoimisto BNS:n mukaan myös Yhdysvaltain senaatti sekä ulkoministeri Condoleezza Rice ovat ilmaisseet tukensa Viron kansalle ja hallitukselle. Rice sanoi puhelinkeskustelussa presidentti Ilvekselle olevansa huolissaan Venäjän toiminnasta naapurimaataan kohtaan. Senaatti tuomitsi väkivaltaisuudet Virossa sekä hyökkäykset Viron suurlähetystöjä kohtaan.

Virossa saa taas viinaa

Tallinnassa on tänään ollut rauhallista. Pronssisoturi-patsaan vanhalla paikalla Tonismäellä alkaneita maisemointitöitä tarkkaili päivällä poliisien lisäksi vain muutama utelias ohikulkija.

Tallinnan sotilashautausmaalle siirretyn Pronssisoturin juureen oli kertynyt runsaasti kukkia, mutta väkeä liikkui sielläkin harvakseltaan.

Viikonvaihteessa tunnelmaa saattaa vilkastuttaa se, että Tallinnan kaupoista saa jälleen alkoholia. Viikon kestänyt myyntikielto lieveni tänään siten, että viinaksia myydään aamukahdeksasta ja kello 14:ään.

Täysi myyntikielto tulee uudestaan voimaan maanantaina kello 14, jolloin Virossa aletaan varautua keskiviikon voitonpäivään.

Poliisi pitää mahdollisena, että silloin saattaa puhjeta uusia levottomuuksia. Virossa on levinnyt internetissä ja tekstiviesteinä kutsuja, joissa on kehotettu osoittamaan voitonpäivänä mieltä hallitusta vastaan.

Viron pääkonsulin kulkemista häirittiin Pietarissa

Viron Pietarin-pääkonsuli Lauri Bambus on joutunut nuorisojoukon piirittämäksi Pietarissa. Bambus oli poistumassa uutistoimisto Rosbaltin järjestämästä paneelikeskustelusta Pietarin keskustassa, kun muutama nuori mies ja nainen yritti estää hänen pääsynsä Viron pääkonsulaatin autolle.

Kun Bambus oli onnistunut pääsemään autoon, hyppäsi yksi nuorista auton konepellille. Bambusin auto pääsi kuitenkin poistumaan paikalta.

STT:n tietojen mukaan miliisi on pidättänyt yhden nuoren, joka kuuluu mahdollisesti Nashi-nuorisojärjestöön.

Eilen Lauri Bambus kertoi olevansa huolissaan turvallisuutensa puolesta.

(MTV3-STT-BNS-AFP-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.