Mainos

Mielenosoittajat liikkeellä Kairossa

Mielenosoittajat kokoontuivat tänään Kairossa kilpaileviin suurmielenosoituksiin, joissa sekä vastustettiin että tuettiin uudesta perustuslaista lauantaina järjestettävää kansanäänestystä.

Egyptin asevoimien komentaja puolestaan kutsui kaikki poliittisen kriisin osapuolet huomiseksi neuvotteluihin. Muslimiveljeskunta sanoi osallistuvansa, mutta oppositio päättää kannastaan vasta huomenna.

Tuhansiin noussut väkijoukko tunkeutui mellakkaesteiden ohi kohti presidentinpalatsia, mutta sotilaat estivät heidän etenemisensä. Lähistöllä kokoontuivat presidentti Mohamed Mursin tukijat.

Egyptin liberaali oppositio vastustaa uutta perustuslakia, jonka laatimisessa se ei ole ollut mukana. Opposition mukaan perustuslaki ei turvaa riittävästi ihmisoikeuksia.

Lähi-idän tuntija, professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta uskoo, että kansanäänestys järjestetään vastustuksesta huolimatta.

– Jos veikata täytyy, niin uskon ettei presidentti tällä kertaa anna periksi, vaan vie uuden perustuslain läpi, hän sanoi STT:lle.

Hän arvelee, että kansanäänestys voidaan joutua perumaan, jos mielenosoitukset yltyvät valtaviin mittoihin.

Viime viikolla protestit äityivät väkivaltaisiksi ja useita kuoli. Nyt Mursi on antanut armeijalle oikeuden toimia poliisin rinnalla ja pidättää ihmisiä.

Vallankäytön rajoja koeteltu

Juusola huomautti, että Mursi on kaiken aikaa kokeillut, miten pitkälle voi vallankäytössään mennä. Valtaoikeuksien laajennus ei enää uponnut kansaan, joka lähti kaduille.

– Silloin hän perääntyi ja pyörsi päätöksensä. Jos hän perääntyisi taas, hänen uskottavuutensa voisi kärsiä.

Professori on kahlannut laajan perustuslakiluonnoksen miltei kokonaan läpi. Hänen mielestään on selvää, että siinä näkyy laatijan eli islamistien hallitseman perustuslakineuvoston kädenjälki.

– Luonnoksessa on ristiriitaisuuksia ja mahdollisesti vaarallisia uskonnollisia painotuksia, mikä antaa tilaa erilaisille tulkinnoille. Siitä huolimatta se on parempi kuin vanha, 1970-luvulta peräisin oleva perustuslaki.

Hän pahoittelee sitä, että oppositio jättäytyi pois perustuslakineuvostosta. Jos oppositio boikotoi lauantain äänestystä, ja mahdollisesti myös sen jälkeen järjestettäviä parlamenttivaaleja, nykyisenkaltainen katudemokratian aika Egyptissä jatkuu vielä pitkään

(MTV3 - STT )

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.