Mielenosoittajat laskeutuivat Olkiluodon nosturista

Mielenosoittajat syyttävät Olkiluotoa laittomien tukien vastaanottamisesta. Greenpeace ja EU:n energiakomissaari ovat erimielisiä Olkiluodon turvallisuustoimien järjestelyistä.

Greenpeacen mielenosoitus Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla on päättynyt. Viimeiset kolme aktivistia laskeutuivat alas nosturista 80 metrin korkeudesta. Laskeutuminen aloitettiin tänään iltapäivällä puoli viiden tienoilla.

- Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, mitä olemme saavuttaneet. Olemme tämän viikon aikana onnistuneet luomaan laajaa keskustelua ydinvoiman ongelmista ja tekemään TVO:n yritykset myydä ydinvoimaa taloudellisena, turvallisena ja ilmastolle hyvänä ratkaisuna paljon vaikeammaksi, totesi tornissa mieltä osoittanut Lauri Myllyvirta ennen laskeutumisurakan alkua.

Mielenosoittajien mukaan ydinvoimalahanke on saanut laittomia julkisia tukia. Tämän lisäksi Greenpeace protestoi ydinvoimalatyömaan turvatoimia vastaan, joita järjestö pitää puutteellisena.

EU:n energiakomissaati kaipaa ydinvoimakeskusteluun avoimuutta

EU:n energiakomissaari Andris Piebalgs pitää Olkiluodon rakennustyömaata hyvänä esimerkkinä muille ydinvoimalahankkeille. Toisin kuin Greenpeacen edustajat, Piebalgs pitää Olkiluodon turvallisuusasioita hyvin hoidettuna.

Ydinvoimakeskusteluun Piegalgs kaipaa avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Hänen mukaansa kaikkien on saatava kertoa mielipiteensä asiasta avoimesti.

Energiakomissaari Piebalgs tapasi Suomen vierailunsa yhteydessä myös Greenpeacen edustajia. Ympäristöjärjestön edustajat olivat pyytäneet tapaamista esittääkseen näkemyksensä Olkiluodon kolmosvoimalan rakennustöihin liittyvistä ongelmista.

- Olen tietoinen siitä, että Säteilyturvakeskus on esittänyt Olkiluodon rakennustöitä koskevia huomautuksia, mutta luotan täysin siihen, että hankkeen vastuutahot huolehtivat tarvittavista toimista, Piebalgs sanoi keskustelun jälkeen antamassaan tiedotteessa.

Tapaamiseen osallistuneen Greenpeacen ilmastokampanjavastaava Kaisa Kososen mukaan Piebalgs oli heidän kanssaan täysin samaa mieltä siitä, että ydinvoimahankkeissa turvallisuutta ja laatupoikkeamia koskevien tietojen tulisi olla julkisia.

- Hänen mielestään TVO:lla ja STUK:lla ei pitäisi olla mitään syytä olla julkistamatta tietoja. Toivomme, että tämä kannustaa TVO:ta ja STUK:ia vastaamaan pyyntöihimme, Kosonen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat