Mainos

Mielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen Chilessä

Kymmenet ihmiset saivat vammoja ja satakunta pidätettiin tänään Chilessä, kun poliisi ja entisen diktaattorin Augusto Pinochetin vastustajat ottivat yhteen. Mellakka sattui Valparaisossa Chilen parlamentin edustalla. Pinochet otti tänään vastaan elinikäisen senaattorin viran Chilen parlamentin ylähuoneessa. Poliisi käytti vesitykkejä, kyynelkaasua ja pamppuja hajottaakseen mielenosoittajien joukon. Mielenosoittajia oli noin 500.

Pinochet, 82, astui virkaan huolimatta mielenosoittajien vastalauseista ja siitä, että mm. nykyinen presidentti Eduardo Frei on sanonut vastustavansa hänen senaattoriuttaan. Pinochet jäi eilen eläkkeelle asevoimien komentajan tehtävästä.

Mielenosoittajat polttivat parlamentin ulkopuolella häntä esittävän nuken ja huusivat häntä "salamurhaajaksi". Myös parlamentin sisällä osoitettiin mieltä Pinochetia vastaan. Hänen virkaanastujaisensa viivästyivät 15 minuutilla, kun toistakymmentä vasemmistolaista kansanedustajaa esitteli kuvia ihmisistä, jotka katosivat pidätysselleistä Pinochetin hallinnon aikana.

Pinochet hallitsi Chileä rautaisella otteella sotilasvallankaappauksen jälkeen vuodesta 1973 vuoteen 1990. Ainakin 3 000 ihmistä kuoli tai katosi epäilyttävissä oloissa hänen valtakaudellaan. Kymmenettuhannet muut lähtivät maanpakoon sotilashallituksen vuoksi.

Chilen nykyinen presidentti Eduardo Frei on ilmoittanut vastustavansa Pinochetin siirtymistä elinikäiseksi senaattoriksi. Siirtyminen on kuitenkin taattu Chilen perustuslaissa, jonka Pinochet itse muutti vuonna 1980. Perustuslain uuteen muuttamiseen ei ole toistaiseksi löytynyt riittävää enemmistöä.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.