Mainos

Mielenosoittaja ammuttiin Kyproksella

Kreikan johtajat tuomitsivat jyrkin sanoin Kyproksella sattuneen ihmishengen menetyksen. Yksi mielenosoittaja sai surmansa, kun Kyproksen turkkilaisen puolen joukot tulittivat saarta jakavalle puskurivyöhykkeelle tunkeutuneita mielenosoittajia, kertoivat YK-lähteet. Useiden kerrottiin loukkaantuneen välikohtauksessa.

Kreikan pääministeri Kostas Simitis sanoi apumavälikohtauksen osoittavan, että turkkilaiset miehitysjoukot ovat "tavallisia rikollisia".
-Tämä miehitysjoukkojen uusi rikollinen teko on ennennäkemätön provokaatio, Simitis sanoi.

Turkin pääministeri Necmettin Erbakan puolestaan syytti kyproksenkreikkalaisia mielenosoittajia väkivallan lietsonnasta. Kyproksen turkkilaisten johtaja Rauf Denktash vetosi kyproksenkreikkalaisten presidenttiin Glafkos Kleridekseen mielenosoitusten lopettamiseksi ja tilanteen rauhoittamiseksi jaetulla saarella.

Jo toinen kuolonuhri

Kuolemantapaus oli jo toinen, joka on sattunut neljän viime päivän aikana Kyproksen jakavalla "vihreällä linjalla". Poliisin mukaan ainakin kolme kyproksenkreikkalaista loukkaantui välikohtauksessa. Lisäksi kaksi YK:n rauhanturvaajaa loukkaantui lievästi.

Sairaalalähteiden mukaan surmansa saanut oli Turkin miehittämältä alueelta kotoisin oleva pakolainen, 26-vuotias Solomos Solomos. Mies sai silminnäkijän mukaan surmansa, kun hän yritti poistaa Turkin lippua turkkilaisten vartioasemalta.

Mielenosoitukset alkoivat sunnuntaisessa mielenosoituksessa surmansa saaneen kyproksenkreikkalaisen hautajaisten jälkeen. Hautajaisiin osallistui tuhansia surijoita. Mukana olivat muun muassa Kyproksen presidentti Glafcos Klerides ja arkkipiispa Krysostomos.

Hautajaisten jälkeen silminnäkijöiden mukaan yli 200 kyproksenkreikkalaista ryntäsi kreikkalaispoliisien linjojen läpi YK:n valvomalle puskurivyöhykkeelle.

Mielenosoitukset ovat olleet pahimpia sen jälkeen kun Turkki vuonna 1974 miehitti saaren pohjoisosan. Vain Turkki on tunnustanut itsenäiseksi julistautuneen, Denktashin johtaman Kyproksen pohjoisosan.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.