Mainos

Mielenilmaus vastusti sydänleikkausten lopettamisaikeita

Vaasassa

Satoja ihmisiä kokoontui Vaasan torille vastustamaan suunnitelmia siirtää sydänleikkaukset Vaasan keskussairaalasta Tampereen yliopistolliseen sairaalaan. Siirtoa on perusteltu sydänleikkausten vähenemisellä.

Vaasan torilla pidetyissä puheissa ihmeteltiin virkamiesten aikeita romuttaa hyvin toimiva sydänyksikkö. Sydänleikkaukset aloitettiin Vaasan keskussairaalassa vuonna 1994 ja yksiköstä on kehittynyt yksi maan parhaiten toimivista. Siirtoa vastustavaan adressiin on kerätty jo yli 63000 nimeä.

Sydäninfarktipotilaiden kuolleisuus on Vaasassa koko maan keskiarvoon suhteutettuna asteikon matalimmasta päästä, muistutti torilla puhunut Vaasan keskussairaalan kirurgi ja keuhkolääkäri Peter Riddar. Kun koko maassa sydäninfarktipotilaista kuolee ensimmäisen viikon aikana keskimäärin 6-12 prosenttia, niin Vaasassa luku on 6,3. Tämän parempaa hoitotasoa voidaan tuskin muualla maassa tarjota, Riddar epäili.

Lauantaina torille oli saapunut etupäässä iäkästä väkeä, sydänpotilaita ja heidän omaisiaan. Monen kädessä heilui punainen viiri, jonka ruotsinkielisessä tekstissä vaadittiin sydänkirurgian säilyttämistä Vaasassa. Pitkien kuljetusmatkojen lisäksi monia huoletti palvelujen saaminen omalla äidinkielellä, jos leikkaukset siirretään Tampereelle.

(MTV3-STT)

Pitkä kuljetus riski

Sydänpotilaiden omaisten mukaan pitkät kuljetusmatkat ovat suuri riski etenkin iäkkäille potilaille. Potilaita jouduttaisiin jatkossa kuljettamaan puolen Suomen läpi. Myös kuljetuskustannukset tulevat olemaan suuret, huomautti torilla puhunut Karl-Johan Wikström. Hän laski, että ambulanssikuljetus esimerkiksi Pietarsaaresta Tampereelle maksaa liki 2 300 euroa.

Vaasan keskussairaalan kolme sydänkirurgia siirrettiin Tampereen yliopistosairaalan palkkalistalle jo viime kesänä. Sydänleikkaukset ovat kuitenkin jatkuneet, sillä kirurgit työskentelevät edelleen Vaasassa ja leikkaukset hankitaan heiltä ostopalveluna.

Sydänyksikön lopettamista perustellaan sydänkirurgian tarpeen pienenemisellä. Leikkausten tarve on vähentynyt pallolaajennusten yleistymisen myötä.

Siirtoa vastustavat sydänpotilaat eivät usko leikkaustarpeen merkittävään vähenemiseen. Pallolaajennus on väliaikainen toimenpide ja leikkauksia tarvitaan jatkossakin, Wikström muistutti.

Julkisuudessa on liikkunut ristiriitaisia tietoja sydänleikkausten kohtalosta Vaasassa. Joidenkin tietojen mukaan päätökset olisi lyöty jo lukkoon ja leikkaukset loppuisivat Vaasassa kesällä 2008.

Sairaanhoitopiirin johtaja Göran Honga on kiistänyt tiedon. Hänen mukaansa lopullisia päätöksiä siirrosta ei ole tehty.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.